Milićević: Savet se nikada nije bavio insinuacijama niti nečasnim radnjama

Vesti 02. okt 202016:59 > 17:00
N1

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević je, reagujući na izjave predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, poručio da se Savet nikada nije bavio insinuacijama niti nečasnim radnjama.

Reakciju profesora Milićevića prenosimo u celosti:

„Povodom jučerašnjeg priloga u Dnevniku u 19 č. televizije N1 gde Premijerka Brnabić kaže: „Određeni članovi Saveta isto tako svesno i namerno insinuiraju nekada neke korupcije i nečasne radnje kao što je to urađeno u slučaju, recimo, Andreja Vučića, pa kažu „Ne mi smo rekli da mi nemamo nikakav dokaz…“ i povodom izjave predsednika: „Godinama objašnjavate narodu kako moj brat ima latifundije i zemljišta koliko hoće … sram Vas bilo lažovi jedni …“, a u cilju zaštite dostojanstva i integriteta Saveta i njegovih članova navodim sledeće:

Savet se nikada nije bavio insinuacijama niti nečasnim radnjama, već svoje nalaze i mišljenje o potencijalno koruptivnim radnjama, zasnovano na javno dostupnim zvaničnim dokumentima, zvanično predstavlja kroz potpisane Izveštaje koji se prvo dostavljaju Vladi, a onda medijima.

Pročitajte još:

U nameri da zaštiti značajnu javnu svojinu, Savet je 2018. godine objavio „Izveštaj o statusu svojine nad poljoprivrednim zemljištem nakon privatizacije“, “Izveštaj o konverziji i raspolaganju građevinskim zemljištem u Republici Srbiji” i 2012. godine „Izveštaj o državnom i zadružnom zemljištu u postpuku privatizacije”. Vlada nije imala primedbe na izveštaje Saveta. Ni u jednom od tih izveštaja nije spomenut gospodin Andrej Vučić niti je bio predmet analize Saveta. Iz tog razloga sasvim je jasno da Savet nema nikakvu dokumentaciju i drugačije i ne može da izjavi.

Nije jasno na koga se odnosi izjava Predsednika: „Sram Vas bilo lažovi jedni”. Savet se ne bavi lažima i Savet ne sačinjavaju lažovi već ljudi od ugleda i integriteta. Savet se ne stidi niti jednog od svojih izveštaja i sa indignacijom odbacuje navedene uvrede.

Da Savet nije ostvario saradnju sa RGZ i da nije dobio tražene podatke notorna je činjenica. Savet nije dobio kompletne podatke od RGZ-a iako nije tražio imena lica vlasnika privatizovanih preduzeća već status svojine po nazivu svakog privatizovanog subjekta. Savet je krajem 2018. godine objavio „Izveštaj o javnosti u radu Republičkog geodetskog zavoda“ navodeći da su uložena značajna sredstva za povećanje efikasnosti i transparentnosti rada RGZ-a. RGZ je tražio da se taj Izveštaj ukloni sa sajta Saveta pod pretnjom javnog istupanja u medijima protiv Saveta i od Poverenika za informacije je tražio kopiju svih dokumenata koje je Savet za borbu protiv korupcije za 13 proteklih godina uputio Povereniku u vezi sa nepostupanjem i postupanjem državnih organa i kopije odluka koje je u odnosu na njih Poverenik doneo. Nije jasno kakve veze imaju zahtevi Saveta upućeni Povereniku i

RGZ-u, pogotovo kada se radi o 1058 dokumenata koji obuhvataju 1354 stranice. I pored intervencije Poverenika Savet nije u stanju da pribavi tražene i neophodne podatke za dopunu „Izveštaja o statusu svojine nad poljoprivrednim zemljištem nakon privatizacije“ jer ni jedan član Saveta ne poseduje bezbednosni sertifikat od strane Kancelarije za Nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka.

Nedavno je sindikat RGZ-a uputio otvoreno pismo predsednici Vlade Srbije, Ani Brnabić, u kome ukazuju na ozbiljne probleme u radu RGZ-a i Savet se nada da će Vlada preduzeti mere da RGZ bude efikasniji u svom radu.“