Jovanović: Nije prvi put da Upravni sud potpisuje smrtne kazne za reke

Vesti 02. okt 202016:46 > 16:51
N1

Odluku Upravnog suda, po kojoj Ministarstvo životne sredine mora ponovo da odluči o žalbi investitora male hidroelektrane "Zvonce" na rešenje kojim mu se zabranjuje izvođenje radova, jer Ministarstvo nije pravilno tumačilo rok za podnošenje primedbi na Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru, za N1 prokomentarisao je Aleksandar Jovanović Ćuta iz organizacije “Odbranimo reke Stare planine”, ocenivši da “ovo nije prvi put da Upravni sud potpisuje smrtne kazne za reke".

„To se desilo u Pakleštinci pre dve godine kad je Upravni sud ekspresno brzo, u roku od dva meseca, doneo presudu u korist investitora na žalbu Ministarstva ekologije. To je sve završilo na Apelacionom sudu koji je presudio u korist ministarstva“, kaže Jovanović.

POVEZANE VESTI

Jovanović poručuje da ono što je nepobitna činjenica jeste da je investitor Belić ukopao cevi u korito rakitske reke i da je to suprotno Zakonu o vodama, te da samo po tom osnovu te cevi moraju biti uklonjene.

„Šta god da donese bilo koje nadležno ministarstvo, sud u ovoj zemlji, mi ćemo se sigurno skupiti ponovo u Rakiti onog momenta ukoliko Belić investitor krene da reku preusmerava na cevi“, poručio je Jovanović.

On dodaje da očekuje od ministra Gorana Trivana da iskoristi preostalih nekoliko dana na poziciji da podnese žalbu na ovo rešenje, a da ukoliko to ne učini on, onda bi to trebalo da uradi naredni ministar zaštite životne sredine.

„Ukoliko to ne učini nadležno ministarstvo, postoji izvesni pravni osnov da to uradi treće lice – mesna zajednica ‘Rakita’ ili mi. Svako kome padne na pamet da presuđuje rakitskoj reci, desiće se isto što se desilo i u Rakiti i u Toplom dolu i na Rudinskoj reci“, navodi Jovanović i poručuje:

„Svi zakoni su na našoj strani, na kraju krajeva, hajde da uradimo reviziju kompletnog tog, to nek bude predlog, da uradimo reviziju kompletnog tog predmeta, pa da vidimo šta je tu rađeno po zakonu, a šta nije. Belić je nekoliko puta menjao projekat, Belić ima nekoliko zabrana nastavka radova, tako da, hajde lepo da stavimo taj ceo predmet na sto, pa nek pravna struka kaže šta ima, pa nek struka biološka I ekološka kažu šta imaju“.