Lončar: Dovoljno kapaciteta da reagujemo, 290 slobodnih respiratora

Vesti 02. okt 202016:38 > 16:41
Izvor: Tanjug / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Na Infektivnoj klinici minimalno se povećava broj pacijenata i pola kapaciteta je slobodno, rekao je infektolog Mijomir Pelemiš. "Imamo 290 slobodnih respiratora i dovoljno kapaciteta da reagujemo, iako je povećanje broja obolelih minimalno", dodao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kako je rekao ministar zdravlja, na beogradskoj Infektivnoj klinici smešteno je 40 pacijenata, u bolnici „Dragiša Mišović“ 22, na Bežaniji 66, u Kliničkom centru Niš 13, KC Vojvodine 15, Kragujevca 16, Užica 36 pacijenata. 

„Postoje mesta gde se povećava broj, želimo da to rešimo u startu. Apelujemo na lokalne štabove da donose odgovarajuće mere da bi to sprečili, prevashodno Beograd, ali posle današnjih rezultata i Niš, Kraljevo, Trstenik i Vranje. Nije alarmantno, ali da obrate pažnju“, rekao je Lončar. 

Ministar je rekao da se želi reakcija u nultom momentu.

POVEZANE VESTI:

 „U Kragujevcu su u istom danu mere pooštrene i sada je bolja situacija, to želimo u celoj Srbiji. Previše je čekati da neko na centralnom nivou nešto reši, mora u lokalnoj sredini da se rešava“, kaže ministar zdravlja.

Naglasio je da građani i dalje treba da se pridržavaju svih mera i da budu pojačano oprezni.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se u Beogradu održava broj i da se situacija relativno stabilna. 

„Imamo situaciju u školama, gde 24 osnovne škole imaju kovid slučajeve, u svima je pod kontrolom, pod kontrolom je i u srednjim školama, devet srednjih škola je zahvcaćeno i nema odstupanja u ovoj nedelji – imamo pet osnovnih i pet srednjih, pratimo i blagi porast hospitalizacija i javljanja u trijažne centre, što nam je signal, jer ukazuje da je u ambulantama slična situacijam, ali mali porast ima prema trijažnim centrima. Ozbiljno je na redu razmišljanje kada i kojom prilikom primeniti oštrije mere, povećana budnost i pripravnost“, kaže Kon.  

Na pitanje da li je Trstenik alarm, Kon kaže da je svako eventualno pojavljivanje žarišta potencijalna opasnost.

„Pooštrenim merama se očekuje da se smanji, u Trsteniku dva slučaja u 24 sata, treba pratiti da se što pre spusti na nula. Beograd je dominantan, iskače ispred ostalih. I najmanji događaj je povećanje budnosti i jedna vrsta alarma“, objasnio je Kon. 

Pelemiš je rekao da su grip i koronavirus slični, ali da postoje kliničke karakteristike po kojima lekari morgu da razlikuju infekcije. 

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.