PSG pokrenuo inicijativu "Sačuvajmo Stari savski most"

Vesti 02. okt 202015:26 > 15:27
N1

Pokret slobodnih građana (PSG) pokrenuo je danas inicijativu "Sačuvajmo Stari savski most", tražeći da taj most ostane na svojoj lokaciji i da se utvrdi kao kulturno dobro.

Kako je saopšteno iz tog pokreta, inicijativa se može potpisati na linku: https://www.peticije.online/290506#form.

U inicijativi PSG-a se navodi da je važno da se struka zaštite kulturnih dobara sa svim srodnim profesijama i institucijama, ogradi od velikih gradjevinskih projekata koji su do sada mnogo puta bili uzrok problema u urbanističkim i arhitektonskim okvirima.

Dodaje se da zavod za zaštitu spomenika kulture mora pokazati integritet i nezavisnost u stručnom odlučivanju i primeniti sve raspoložive pravne mogućnosti za očuvanje originalne pozicije mosta.

POVEZANE VESTI

Prema oceni članova Pokreta, taj most je jedan od najvažnijih infrastrukturnih objekata u Beogradu koji „sa aspekta istoričnosti i autentičnosti ispunjava neophodne uslove za upis u evidenciju i utvrđivanje statusa kulturnog dobra“.

„Taj most je sagrađen za vreme nemačke okupacije tokom Drugog svetskog rata i na taj način predstavlja deo vojnog industrijskog nasledja, čiji se značaj sve više ističe u Evropi. Naročito je važno istaći da je ovo jedan od retkih sačuvanih ratnih mostova na našem području iz tog perioda“, naveli su u saopštenju.

Kako su dodali, istorijsku vrednost mostu daju dešavanja tokom akcije oslobođenja Beograda, kada je planirano njegovo miniranje, a nakon povlačenja okupacionih trupa ka Zemunu, a most je, kako su naveli, do danas sačuvan samo zbog herojskih dela Beograđana.

Predsednik Beogradskog odbora PSG Vladimir Pajić ocenio je da najava da će se most iseći i postaviti na nepoznatu lokaciju „pokazuje sramotan odnos prema srpskom kulturnom nasleđu“, kao i organizovanu destrukciju jednog od simbola Beograda.