Đurić: Neko se plaši osnivanja Specijalnog suda na Kosovu

Vesti 01. jun 201522:33 > 22:34
Podeli:
Izvor: TANJUG/Boki

Neko od donosioca odluka u Prištini se u političkom, a možda i u ličnom smislu, plaši osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine i to je glavni razlog što u kosovskoj skupštini nema većine za njegovo osnivanje, ocenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„Sa druge strane, Srbija čvrsto stoji iza osnivanja tog suda, jer verujemo da on može da doprinese ozdravljenju društva na KiM. Takav sud može da donese više pravde za one koji na obe strane već 15 godina čekaju na neku istinu i da, ako ništa drugo, oni koji su neposredno odgovorni za zločine, budu sklonjeni sa ulica“, rekao je Đurić za TV B92.

Na konstataciju da analitička struja u Prištini kaže da se Hašimu Tačiju i predsedniku Skupštine Kosova Kadriu Veseliu, žuri da se sud osnuje, jer imaju potvrdu da neće biti izvedeni, Đurić kaže da svaki zločin ima svoje ime i prezime i počinilac jeste ili mora da bude poznat.

Nažalost, naveo je, još ima hiljade nestalih ljudi o kojima se ništa ne zna, i njihove porodice znaju u kojim područjima su nestajali.

„Zna se i ko je komandovao različitim paravojnim grupama OVK u tim zonama. Postoje različiti nivoi odgovornosti i siguran sam da ozbiljno organizovan, dobro finansiran i pravilno ustrojen sud može da pronađe krivce i to čak i u uslovima na KiM gde duže od decenije traje proganjanje, zastrašivanje, pa i masovno ubijanje svedoka tih zločina“, rekao je Đurić.

On je rekao da očekuje da će 23. juna biti održana runda dijaloga u okviru Broselskog sporazuma i da će se tada ozbiljno razgovarati i o zajednici srpskih opština.