UNS: Međunarodna poternica za optuženim da je zapalio kuću Milana Jovanovića

Vesti 02. okt 202012:58 > 13:00
N1

Uoči suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, koje se nastavlja u ponedeljak, 5. oktobra, Udruženje novinara Srbije (UNS) je od Drugog osnovnog suda u Beogradu dobilo potvrdu da je taj sud dao saglasnost za raspisivanje međunarodne poternice za Aleksandrom Marinkovićem, optuženim da je direktan napadač na novinara.

U odgovoru Drugog osnovnog suda UNS-u stoji da je 13. februara ove godine taj sud dao saglasnost Odeljenju za potrage za raspisivanje medjunarodne poternice za Marinkovićem.

Istu saglasnost dalo je Ministarstvo pravde, stoji u odgovoru.

Šta je Ministarstvo unutrašnjih poslova uradilo i do kakvih saznanja je došlo u potrazi za Marinkovićem, UNS-u nije odgovoreno.

U Drugom osnovom sudu navode da su takva saznanja isključivo u nadležnosti policije.

POVEZANE VESTI

Na sudjenju za paljenje kuće novinara „Žig infa“ Jovanovića, sudija Slavko Žugić doneo je rešenje za odredjivanje pritvora okrivljenom Aleksandru Marinkoviću, koji se nije pojavio na ročištu u decembru prošle godine, te je raspisao poternicu za njim.

To rešenje, stoji u odgovoru suda UNS-u, postalo je pravosnažno 17. januara 2020. godine.

Sudija Žugić je, inače, u avgustu ove godine doneo odluku da se Marinkoviću zbog bekstva sudi u odsustvu sa ostalim okrivljenima, bivšim predsednikom opštine Grocka Dragoljubom Simonovićem, Vladimirom Mihailovićem i Igorom Novakovićem.

Optuženi Marinković je i sam na saslušanju u prisustvu tužioca, neposredno nakon što je u decembru 2018. godine izgorela kuća novinara Jovanovića, priznao da je izazvao požar kako bi mu „lokalni zelenaš“ Igor Novaković otpisao dug.

Nije znao ko živi u kući, niti da je reč o novinaru i bivšem policajcu, stoji u zapisniku o saslušanju Marinkovića.

Ponuda Novakovića bila je da se na adresi Grobljanska 21 u Vrčinu „zapali jedan mercedes A klase koji se nalazio u jednoj garaži“.

Naredna ročišta za paljenje kuće novinara zakazana su za 5. i 6. oktobar u Drugom osnovnom sudu u Beogradu (zgrada Palate pravde).

Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin su na prethodnim sudjenjima dodatno traumatizovani, a nikakav mehanizam zaštite žrtvi im nije obezbedjen, navodi UNS.

Na sudjenjima su advokati odbrane, kako navodi UNS, mučki ispitivali novinara i njegovu suprugu, a umanjivali su i vrednost njihovih stvari koje su izgorele u požaru.

Advokat Simonovića čak je optužio Jovanovića, kojeg je supruga onesvešćenog izvlačila iz kuće u plamenu, da je kobne noći pucao na Marinkovića.