Nedeljnik: Ime rektorke zloupotrebljeno za pritisak u slučaju Danice Popović

Vesti 01. okt 202020:27 > 20:28
N1

Glavna tema u beogradskim akademskim krugovima danas je pismo koje je navodno poslato iz Kabineta Rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović, a u kojem je, na vrlo perfidan način, pokušano zastrašivanje profesora Ivana Vujačića, predsednika Etičke komisije Ekonomskog fakulteta, piše Nedeljnik.

Iz izjave rektorke Popović za Nedeljnik, ali i iz same sadržine mejla, jasno je da je neko pokušao da zloupotrebi ime Ivanke Popović kako bi uticao na odluku Etičke komisije Ekonomskog fakulteta u slučaju profesorke Danica Popović.

U pismu do kojeg je došao Nedeljnik, izvesni „Milenko Ilić“, obraća se Vujačiću povodom slučaja profesorke Ekonomskog fakulteta Danice Popović. Ilić navodi kako se obraća „po dogovoru sa I.P.“ (Ivanka Popović).

„Ilić“ prenosi Vujačiću da „Ivanka smatra da ne treba da prikrivate neakademska postupanja i drugih kolega u drugim postupcima, jer će se to iskoristiti za medijski napad protiv vas“.

U navodno dobronamernoj formi, u pismu se tvrdi da će se medijski krenuti u napad na Vujačića ako Etička komisija, koju on predvodi, pobije nalaze Stručne komisije u slučaju navodnog plagijata Danice Popović.

„Saznali smo da će u petak na svim portalima da se objave oba izveštaja Stručne komisije i da su obezbedili podršku Udruženja prevodilaca. Oni će u subotu potvrditi plagijat na konferenciji za medije. Sigurno bi usledili tabloidi i slanje dopisa i prozivanje svih institucija u kojima se nalazite“, ukazuje „Ilić“ navodno u ime rektorke Popović.

„I. (Ivanka) će da reaguje u ovom postupku, jer će sigurno postojati medijski pritisak. Vi naravno, ne znate za ovaj mejl i ovaj dokument. Pozdrav, kab. I.P.“, kaže se u ovom mejlu.

Nedeljnik saznaje da je ovo pismo uzburkalo duhove u akademskim krugovima, a o njemu se navodno raspravljalo i jutros na Kolegijumu Rektorata.

Ivanka Popović, rektorka BU, rekla je za Nedeljnik da „mejl koji se pojavio ne potiče iz Rektorata, što je iz njegove forme i sadržaja očigledno“. Ivan Vujačić nije hteo da komentariše ova saznanja.

Stručna komisija formirana je nakon što je Etička komisija Ekonomskog fakulteta 2019. godine, na zahtev studenta tog fakulteta Aleksandra Jakšića, pokrenula postupak za utvrđivanje neakademskog ponašanja Danice Popović pod optužbom da je plagirala prevod knjige koji je ranije uradila, zajedno sa njenim pokojnim profesorom Stojanom Babićem.

„Jakšić me je prvo optužio da prodajem ispite, a kada je zbog te klevete, za koju nije uspeo da iskopa nijedan dokaz, niti da nađe ijednog svedoka, kažnjen strogim ukorom i javnom opomenom Etičke komisije tog fakulteta, prešao je na lažnu optužbu da sam plagirala prevod udžbenika, u čijem sam prevodu i finalnoj redakturi i sama učestvovala“, rekla je Popović.

Istakla je da „sve što protiv nje radi Jakšić ima podršku vlasti čiji je ona bespoštedni kritičar, jer u suprotnom ne bi imao podršku režimskih tabloida i agencija“.