Ombudsman: Deca se povredila na ringišpilu zbog propusta grada Sombora

Vesti 01. okt. 202016:57 > 17:04
Podeli:
Izvor: Pixabay

Zaštitnik građana dao je rok od 30 dana Gradu Somboru da ispravi propuste koji su doveli do toga da se osmoro dece povredi kada je pukao ringišpil.

Grad Sombor je napravio propust na štetu prava deteta time što u svojim aktima nije predvideo načine pribavljanja odobrenja i sankcije za postavljanje zabavnih parkova na privatnim površinama – utvrdio je Zaštitnik gradjana.

Postupak je Zaštitnik pokrenuo po sopstvenoj inicijativi posle objavljivanja napisa o pucanju ringišpila u mestu Kolut kod Sombora.

Zaštitnik građana je utvrdio da Grad Sombor nije propisao ni ovlašćenja inspekcije i komunalne policije da kontrolišu privremeno postavljanje objekata na privatnim površinama, što je imalo za posledicu nedovoljnu zaštitu dece u Kolutu 12. jula ove godine.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović najavila je da će stručni saradnici iz Sektora za prava deteta kontrolisati javne i privatne površina na kojima su deca izložena mogućem povredjivanju – igrališta, parkove, mesta za zabavu.