Čekanac: Očekivao sam reviziju podataka o koroni, pacijenti bili prioritet

Vesti 01. okt 202013:45 > 13:47
N1

Epidemiolog iz Kraljeva Radovan Čekanac izjavio je za N1 da, iako je situacija u tom regionu povoljna što se tiče koronavirusa, građani moraju da budu maksimalno oprezni, jer, kaže, ima dosta asimptomatskih slučajeva. Naglasio je i da je očekivao reviziju podataka o broju obolelih i umrlih od koronavirusa, jer su, kako kaže, tokom epidemije lekari bili okrenuti pacijentima više nego papirologiji.

„Danas imamo u Kraljevu potvrđena tri nova slučaja. Reagovali smo i videli da se radi o licima koja su praktično asimptomatska, ali su testirana iz drugih razloga. Jedan je korisnik gerontološkog centra koji je izašao iz te ustanove, pa hteo da se vrati, a testiranje je bilo obavezno, i bio je pozitivan. Kao i dvoje zdravstvenih radnika koji su takođe testirani pozitivno, bez da su imali simptome“, kazao je Čekanac.

Kako je kazao reporter N1, u Kraljevu je situacija dobra, kao i u okolnim gradovima, gde bude dana kada nema nijednog novozaraženog, a i kada ih bude, kreću se na nivou od dvoje ili troje. Jedino je u Trsteniku u sredu proglašena vanredna situacija zbog rasta broja zaraženih.

Reč je o grupi ljudi koja se zarazila, te je zbog toga pojačana mera.

POVEZANE VESTI

Reagujući na izjave Predraga Kona o znatno većem broju zaraženih od zvanično objavljenih podataka i najave predsednika Srbije da će se raditi revizija podataka, Čekanac kaže da je reviziju i očekivao.

„Ja sam tu reviziju i očekivao od samog početka, jer sam znao koja je problem vezan za registraciju umrlih. U sistemu su prijavljivani samo pozitivni slučajevi, dok ostali, gde pacijenti nisu bili pozitivni na testu ili nije stiglo da se uradiu testiranje, pa se na osnovu kliničkih simptoma čekalo na potvrdu kliničara“, objasnio je sagovornik N1.

On je naveo slučaj jedne pacijentkinje.

„Majka jedne moje poznanice bila je hospitalizovana, bila je negativna, prebačena je u Kragujevac gde je takođe bila negativna, preminula je i onda smo razmišljali kako da je prijavimo, onda smo sa direktorom bolnice kontaktirali, da vidimo šta će oni napisati u potvrdi o smrti, koja je kasnila, rekli su da će staviti da je preminula od kovida… U Kraljevo su iz drugih gradova pristigle tri potvrde, sve će to biti registrovano…“, rekao je Čekanac.

Svi ti podaci, kaže, slivaju se u Batut. „On je taj koji treba da da konačnu analizu, ali ja mislim da će se revizije raditi na teritoriji svih zavoda za javno zdravlje. Kada se završe sve te analize, neke stvari ćemo i bolje znati, jer kad se stvori jedna haotična situacija, potoje neki prioriteti, a lekari onda i manje vole tu papirologiju, jer su zauzeti pacijentima“, kazao je epidemiolog.

Čekanac je izjavio da očekuje u zimskom periodu pojavu još nekih virusa, ali je što se tiče koronavirusa, prilično optimističan.

„Kako će se korona ponašati u ovom peridu kad krenu ostali virusi, videćemo, ja doživljavam to kao da će ti virusi između sebe imati borbu za teritoriju, te sam ja lično optimista u vezi sa koronom… Plašim se šta će biti nakon 1. marta, kad prođu ti ostali virusi, možda tad bude drastičnog skoka obolelih od koronavirusa“, ocenio je.

Radovan Čekanac je epidemiolog u penziji, radio je i na VMA, a tokom pandemije, ponudio se Kraljevu da pomogne. Njegova pomoć je prihvaćena, grad je shvatio da je to bio dobar potez i odlučio da ga nagradi za njegov trud. Naime, Čekanac je predložen za Oktobarsku nagradu grada.

„Veoma mi imponuje što sam predložen za tu nagradu. Veoma sam to emitivno primio, ali bih želeo da je podelim sa svim građanima, sa stručnim timovima, svi smo doprineli i trudili se da epidemiološka situacija bude što bolja. Dobijao sam priznanja u životu, ali ovo će mi biti najveće“, emotivan je Čekanac.

Nagrade će biti dodeljene 7. oktobra.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.