NVO: "Batut" ignorisao rešenje Poverenika da dostavi podatke o koronavirusu

Vesti 01. okt 202012:49 > 12:52
N1/arhiva

Institut Srbije za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" nije do danas odgovorio po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koje im je dostavljeno 4. septembra.

Tim rešenjem se nalaže da tražene informacije o testiranim, obolelim i preminulim licima iz informacionog sistema COVID-19 budu dostavljene u roku od sedam dana.

To je danas saopštila Fondacija za otvoreno društvo Srbija, u ime Koalicije za slobodu pristupa informacijama.

Ta nevladina organizacija je navela da je još sredinom jula, uz podršku više desetina organizacija građanskog društva i medija, Institutu „Bаtut“ podnela zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, s ciljem objavljivanja pouzdanih informacija o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, ali da odgovor tada nije dobila.

„Budući da je reč o nespornom interesu javnosti da sazna podatke koji su od značaja za zaštitu zdravlja stanovništva, ‘Batut’ je bio dužan da po ovom zahtevu postupi u roku od 48 sati“, navodi se u saopštenju Koalicije za slobodu pristupa informacijama.

Umesto toga što je traženo, “ ‘Batut’ je u odgovoru na zahtev organizacije civilnog društva uputio na sajt Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu“.

POVEZANE VESTI

Iz odgovora te Kancelarije „nedvosmisleno proizlazi da podaci kojima raspolaže taj organ nisu potpuni, odnosno, da se na sajtu te Vladine Kancelarije ne objavljuju podaci koji bi bili preuzeti direktno iz baze Informacionog sistema COVID-19, koji je uspostavljen na osnovu zaključka Vlade“, piše organizacija i navodi da su se tada obratili Povereniku za informacije od javnog značaja.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je, rešavajući po žalbi 90 udruženja, rešenjem naložio da „Batut“ dostavi tražene informacije u roku od sedam dana. „Institut ‘Batut’ je rešenje primio 4. septembra, ali ni posle gotovo mesec dana nije postupio po nalogu Poverenika.

Koalicija je podnela Povereniku predlog za sprovodjenje rešenja“, navodi se u saopštenju.

Fondacija za otvoreno društvo piše da „javna potvrda sumnji da su tokom leta objavljivani netačni podaci o broju preminulih od KOVIDA-19, prebacivanje odgovornosti za to na neimenovene ‘informatičare’, i odsustvo bilo kakve reakcije ‘informatičara’, instituta ‘Batut’ i Vlade Srbije, više nego ikad potvrdjuje potrebu da javnosti budu stavljeni na raspolaganje autentični podaci iz Informacionog sistema COVID-19“.

„Jedino na taj način moguće proveriti da li je do netačnosti došlo prilikom unosa podataka u bazu, ili su oni naknadno lažirani“, ocenjuje se u saopštenju.

Organizacija je ocenila i da je u Srbiji tokom epidemije pravo na pristup informacijama ;ozbiljno ugroženo neopravdanim označavanjem tajnosti, naročito o nabavkama medicinske opreme.

„Ni podaci o broju testiranih, obolelih i preminulih lica, koji se svakodnevno saopštavaju građanima, i dalje nisu proverljivi, i pored toga što su argumentovane sumnje u njihovu autentičnost ozbiljno narušile poverenje gradjana“, piše u saopštenju. Koalicija podseća da je tokom juna izveštavanje o podacima iz Informacionog sistema KOVID-19 o zaraženima virusom SARS-CoV-2, umrlim, kao i drugim epidemiološkim podacima, dovelo do uznemirenja javnosti.

„Izveštavanje je istovremeno bilo u direktnoj suprotnosti sa obavezom koju je uspostavila sama Vlada Srbije Zaključkom o uspostavljanju IS COVID-19“ jer je tim zaključkom „propisana obaveza ažurnog prikupljanja ovih podataka u otvorenom formatu, kao i dostavljanje anonimizovanih podataka Kancelariji za informacione tehnologija i elektronsku upravu, koja treba da ih objavljuje na zvaničnoj internet stranici covid19“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju piše da je Fondacija SHARE „mapirala tokove podataka u državnom Informacionom sistemu COVID-19“, iz čega „jasno proizlazi da ne bi smelo da dodje do nekonzistentnosti u podacima ukoliko se sistem koristi na način koji je predvidjen propisima i uputstvima koje je država donela“.

Koalicija za slobodan pristup informacijama podseća da gradjani Srbije imaju pravo na obaveštenost koje im garantuje i Ustav Srbije i medjunarodne konvencije čiji je Srbija potpisnik.