Početak akademske godine, studenti poručili da nema straha od zaraze

Podeli:
Izvor: N1

Zbog pandemije koronavirusa akademska godina počela je u drugačijem formatu - nastava će biti organizovana po kombinovanom modelu što znači da će studenti pohađati teorijski deo nastave onlajn, a praktični u prostorijama fakulteta.

Preporuka fakultetima, koji imaju više prostorija, jeste da organizuju veći deo nastave unutar fakulteta.

Studenti kažu da ne postoji veliki strah od zaraze koronavirusom.

„Nešto će morati preko Zooma, nešto na fakultetu. Mislim da će samo ispiti biti u oflajn režimu“.

„Ja nisam nešto zabrinut zato što ćemo imati sva predavanja onlajn i većina vežbi će biti onlajn, tako da ćemo na fakultetu biti minimalno. Nosićemo maske i prati ruke“.

„Maska, dezinfekciono sredstvo i normalna razdaljina“.

„Nosimo maske i držimo distancu, mislim da je to najbolje“.

Ispiti se, inače, ne mogu organizovati onlajn jer to zakonski nije dozvoljeno. Trebalo bi da se organizuju unutar fakulteta i to u manjim grupama.

Pri ulasku na fakultet biće organizovane i posebne redarske službe koje će meriti temperaturu studentima i proveravati da li se studenti pridržavaju epidemioloških mera.

Deo studenata je tražio da se školarine umanje za 30 odsto zbog aktuelne epidemiološke situacije koja je uticala na finansije studenata. Međutim, ministar prosvete Mladen Šarčević i rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović su rekli da će biit prepušteno fakultetima da individualno odluče o tome.

S druge strane, predstavnici organizacije Studentski front predali su danas rektorki Univeziteta u Beogradu Ivanki Popović i Ministarstvu prosvete zahtev da se svim studentima omogući besplatno školovanje i da se ukine obrazovanje po Bolonjskoj deklaraciji.

Kako je za N1 rekao predstavnik te organizacije Miloš Karavezić, znanje nije roba i treba da bude dostupno svima.