Đurić: Priština nastavlja da krši sporazume potpisane u Briselu

Vesti 01. okt 202011:27 > 11:32
N1

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je odlukom da ministru prosvete Srbije Mladenu Šarčeviću zabrani ulaz na Kosovo, Priština "po ko zna koji putna najgrublji i najbezočniji način prekršila niz sporazuma potpisanih u Briselu".

Đurić je u pisanoj izjavi ocenio da su prištinske vlasti time „još jednom udarile u same temelje procesa normalizacije odnosa“.

„Priština je javno celom svetu pokazala kako se odnosi prema dogovorima postignutim uz posredovanje EU i dijalogu sa Beogradom. Najnovije kršenje sporazuma o posetama zvaničnika, sporazuma o slobodi kretanja i integrisanom upravljanju je samo kap u moru subverzija kojima Priština već godinama ruši briselski dijalog“, naveo je Đurić.

Ocenio je da su „jednostrani akti i samovolja Prištine najveća pretnja političkoj stabilnosti u regionu“ i da je „krajnje vreme da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu i garant sprovodjenja sporazuma, najoštrije reaguje kako bi sprečila takvo ponašanje“.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je ranije da mu vlasti u Prištini nisu dozvolile da uđe na Kosovo gde je trebalo da poseti privremeno sedište Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, povodom početka školske godine.