Za tri meseca, šest portala prekršilo Kodeks novinara 2.800 puta

Vesti 30. sep 202017:37 > 19:30
Podeli:
Izvor: Shutterstock

U šest portala koji sadržaje objavljuju isključivo onlajn za tri meseca je više od 2.800 puta prekršen novinarski kodeks, pokazuje najnovije istraživanje Saveta za štampu. Oni podsećaju da je taj broj u porastu i kada su u pitanju štampani mediji.

POVEZANE VESTI

 Samo u aprilu, maju i junu na dnevnom nivou je oko trideset puta kršen novinarski kodeks u praćenim portalima. Po broju prekršaja prednjači „Srbija danas“ sa 1.268 u 606 tekstova dok portal „021“ ima najmanji broj – 38 u 34 teksta, pokazuje monitoring Saveta za štampu.

„I ono što su rezultati monitoringa štampanih medija koje radimo već nekoliko godina pokazuje da je taj broj prekršaja neprekidno u porastu“, kaže Gordana Novaković, iz Saveta za štampu.

Najčešći prekršaji su u rubrikama crna hronika gde se uglavnom krše pravo na privatnost i pretpostaka nevinosti, dok u rubrikama estrada kodeks je u najviše slučajeva prekršen u tekstovima koji se odnose na rijaliti programe.

„Moram da napomenem da nakon detaljne analize povreda kodeksa i smernica portalima ostaje da uočene nepravilnosti otklone u daljem radu. Da uz konsultovanje sa Savetom za štampu i konsultovanja kodeksa i smernica probaju da malo smanje broj kršenja i da porade na tome prilikom plasiranja na svojim internet stranicama“, rekla je Aleksandra Grigorov, novinarka.

Ipak građani se više žale na kršenje prvog poglavlja kodeksa koje se odnosi na istinitost izveštavanja. Za praćeni period od šest meseci ove godine taj broj je 131.

„Broj žalbi je zanemarljiv u odnosu na ono što mi beležimo kao prekršaje. S druge strane mi imamo povećanje već od 100 odsto ove godine na isti period prošle godine. Nismo još uspeli da detektujemo razlog za to. Pretpostavljamo da je deo priče u vezi sa tim da sve više ljudi zna da može da nam se obrati“, navodi Novaković.

Problemi na koje je danas ukazano odnose se na senzacionalizam u izveštavanju i sve češću pojavu tekstova čiji naslovi nisu u vezi sa sadržajem teksta već im je cilj da dobiju što više klikova. Monitoring će biti nastavljen i do kraja godine kako bi bio meren uticaj koronavirusa na izveštavanje portala.