Četiri osobe oštetile Nišku Banju za 14 miliona dinara raznim zloupotrebama

Vesti 30. sep 202015:07 > 15:15
Shutterstock

Policija u Nišu je uhapsila S.K.(49), N.J.(58) i N.D.(44), osumnjičene za pranje novca, i M.P.(42) koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja, koji su Opštinu Niška Banja oštetili za više od 14 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

M.P. je osumnjičen da je kao menadžer jednog projekta Opštine Niška Banja, uz pomoć S.K. – odgovornog lica agencije „San consult“, koje se sumnjiči i za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju, falsifikovao dokumenta da bi prilagodili tendersku dokumentaciju po cenama većim od tržišnih i omogućili nabavku protivpožarnog vozila, specijalizovane opreme, drona, kamera, i digitalizaciju sajta Opštine.

Time su, kako se sumnja, oštetili Opštinu Niška Banja za 14.416.448 dinara, i pribavili korist N.J. – odgovornom licu „Mar Ni fon“ i još jednom preduzeću iz Niša i jednom iz Bugarske.

N.J. je osumnjičen da je na ime pruženih usluga na osnovu lažnih faktura, isplatio 1.300.000 dinara N.D. odgovornom licu agencije „Big dream“ i 530.000 dinara S.K. koja se tereti i za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju.

Sumnja se i da je N.D. falsifikovanjem dokumentacije za usluge organizacije događaja, kojih nije bilo, pribavio 149.028 dinara agenciji „Big dream“, zbog čega se tereti i za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.