Šarčević: Neodrživo linearno smanjenje školarina za 30 odsto zbog pandemije

Vesti 30. sep 202014:48 > 15:04
Podeli:
Izvor: Printscreen

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je da je neodrživo linearno smanjenje školarina od 30 odsto na svim fakultetima, kako je to inicijativa "Zaštitimo studente" zatražila. Oni traže bolje uslove obrazovanja i smanjivanje školarina za 30 odsto, zbog ekonomskih posledica epidemije koronavirusa.

„Školarine se nisu menjale, postoji intencija da studentski parlamenti razgovaraju sa rukovodstvima fakulteta oko eventualnog smanjenja školarine za samofinansirajuće studente. Ostalo je da se to rešava od fakulteta do fakulteta“, izjavio je Šarčević na otvaranju „co-working zone“ na Elektronskom fakultetu u Nišu.

POVEZANE VESTI

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u obrazovnim institucijama, Šarčević je naveo da je u Srbiji trenutno manje od 60 zaraženih koronavirusom u osnovnim i srednjim školama, ali da je ipak reč o populaciji od oko 850.000 đaka.

Dodao je da trenutno studentske poliklinike imaju samo jednog zaraženog studenta i to u poliklinici u Beogradu.

Najavio da će prvih dana na početku akademske školske godine predstavnici Ministarstva prosvete i prosvetne inspekcije ići savetodavno na sve fakultete da bi se uverili da su svi odradili svoj deo posla.

Studenti treba da brinu o merama na fakultetima

„Sa studentima smo dogovorili da oni uvedu pojačana redarstva, da se zajedno sa fakultetima brinu o svim merama koje nam čuvaju pravo da dobro živimo i radimo“, kazao je Šarčević.

Rekao je da uslovi koje je Ministarstvo prosvete dobilo od Instituta za javno zdravlje diktiraju kako će se odvijati nastava na fakultetima.

„Veličina amfiteatara i učionica određuje broj prisutnih studenata, jer je potrebno da se obezbedi minimalno četiri kvadrata po studentu“, dodao je Šarćević.

Šarčević je naveo da je preporuka fakultetima da svi koji imaju uslove interaktivno rade sa studentima prve godine i da se akcenat stavi na „živi“ rad u sklopu praksi i vežbi.

„Co-working zonu“ koju su na Elektronskom fakultetu zajednički otvorili taj fakultet i kompanija NIS biće korišćena za realizaciju zajedničkih projekata na polju digitalizacije i razvoja novih tehnologija.

Za adaptaciju prostora i opremanje računarima, NIS je dao Elektronskom fakultetu pet miliona dinara na osnovu ugovora o tehničko-poslovnoj saradnji potpisanog 2019. godine.