Urednik BIRN: Pohvalno što je Kon rekao istinu, ranije je nazvao teorijom zavere

Vesti 30. sep 202014:10 > 14:23
N1

Glavni urednik BIRN Srbija Milorad Ivanović rekao je da je za pohvalu to što je epidemiolog Predrag Kon saopštio prave podatke o broju umrlih od koronavirusa, "iako to je to uradio sa nekoliko meseci zakašnjenja".

POVEZANE VESTI

Ivanović je podsetio da je u junu, kada je BIRN objavio tekst o namernom manipulisanju brojevima o preminulima od kovida-19, Kon rekao da se radi o „teoriji zavere“.

„Predrag Kon je tada optužio BIRN da svojim pisanjem napada sve lekare, što je bila laž. BIRN je, naprotiv, naveo da su lekari redovno i po svim pravilima prijavljivali podatke o zaraženima i umrlima, ali je onda neko naknadno te podatke namerno umanjivao i svesno obmanjivao javnost“, rekao je Ivanović.

Na pitanje da li je moguće da su informatičari jedini krivci što su saopštavani netačni podaci o broju preminulih od kovida-19, glavni urednik BIRN kaže da ne postoji nikakva odgovornost informatičara za netačne podatke koji su iznošeni o broju umrlih od zaraze.

„Lekari iz kovid bolnica imali su obavezu da dva sata nakon smrti informacije dostave Informacionom sistemu kovid-19, zajedno sa medicinskom dokumentacijom. Lekari su to i radili onako kako je trebalo. Tako se desilo da, na primer, 13. aprila, lekari iz kovid bolnica prijave da je tog dana umrlo 38 pacijenata. Međutim, tog dana, na konferenciji za novinare je rečeno da je umrlo pet pacijenata“, objasnio je Ivanović.

Prema njegovim rečima, informatičari su svoj posao dobro uradili.

„Neko drugi je odlučio da sakrije prave podatke i javnosti saopšti lažne“, ocenio je Ivanović.

Na pitanje zašto su saopštavani netačni podaci, glavni urednik BIRN kaže da je to pitanje i dalje „velika misterija“.

„Nije bilo razloga za smanjenje, pošto i sa pravim brojevima, Srbija je bila dosta dobra u odnosu na druge zemlje. Mislim da se htelo prikazati da je stanje bolje nego što jeste, bez nekog posebnog razloga. Jednostavno, u ovoj zemlji laž je postala norma, laže se bez razloga, o svemu i svačemu, svaki dan, bez ikakvih posledica“, rekao je Ivanović.

Odgovarajući na pitanje da li postoji krivična odgovornost članova Kriznog štaba zbog iznošenja lažnih podataka, Ivanović je rekao da oni koji su namerno saopštavali lažne podatke moraju da odgovaraju.

„Ja mogu da poverujem u izjave članova Kriznog štaba da nisu imali uvid u Informacioni sistem kovid-19, ali to ih ne oslobađa odgovornosti. Bilo je jasno da se podaci skrivaju i oni su znali da svesno učestvuju u jednoj manipulaciji“, ocenio je on.

Ivanović ističe da članovi Kriznog štaba već snose moralnu odgovornost.

„Dok članovi Kriznog štaba snose bar moralnu odgovornost zbog onoga što se desilo, jer su svojim postupcima doveli do toga da više niko ne veruje zvaničnim podacima, dotle oni koji su namerno smanjivali brojeve i lagali javnost, moraju da odgovaraju“, rekao je glavni urednik.

Ivanović naglašava da će BIRN nastaviti da istražuje ovu temu i „tražićemo da odgovorni budu kažnjeni“.

Na pitanje kako doći do tačnih podataka o broju preminulih od kovida-19 u Srbiji, Ivanović kaže da se pravi podaci nalaze u zvaničnim bazama podataka.

„Tačni podaci o broju umrlih i zaraženih postoje i do njih nije teško doći. Nadležni u Institutu Batut i Vladi Srbije imaju prave podatke i oni se nalaze u bazama podataka. Jedini problem je što ih ne saopštavaju javnosti“, rekao je Ivanović.

Član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je do juna bilo tri puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa u Beogradu nego što je pismeno prijavljeno, dodavši da je u celom sistemu zakazao kompjuter.