Cvejić: Cilj odluke o rijalitijima je zaštita mladih i dece od takvih sadržaja

Vesti 29. sep 202013:22 > 14:26
N1

Član REM-a Slobodan Cvejić istakao je da je cilj izrade pravilnika o ograničavanju emitovanja rijaliti programa tokom dana taj da se zaštita dece i mladi od ovakvih sadržaja. On napominje da su oni postali "ozbiljan problem u Srbiji".

POVEZANE VESTI

Cvejić je objasnio šta sledi nakon ovog predloga Saveta REM-a.

„Postoje dva koraka. Jedan je da se organizuje javna diskusija, i drugi – da je potrebno mišljenje o zakonitosti ovakvog postupka. Koliko je meni poznato, to mišljenje daje Ministarstvo kulture. Dakle, to je ono što ćemo sačekati. Regulatorno telo samostalno organizuje javnu raspravu, izradu nacrta i organizaciju te rasprave. Nacrt se šalje na mišljenje u nadležnu ustanovu, a to koliko će tamo stajati – nije pod našom kontrolom“, navodi Cvejić.

Veruje da će ono što je do Regulatornog tela ići relativno brzo, i procenjuje da bi moglo da sve bude završeno u roku od dva meseca, odnosno do kraja godine.

„Ovu inicijativu smo pokrenuli u martu, i evo to se realizovalo sada kada su prošli izbori. Rem ne samo da može, već ima obavezu da sprovodi propise u toj oblasti. REM po zakonu donosi pravilnike i preporuke da bi detaljnije regulisao neke obaveze iz svoje nadležnosti, a u ovom slučaju preporuka kao neobavezujući dokument nije postigla nikakav efekat i naša je procena da ono što stoji u toj preporuci pretočimo u pravilnik“, kaže Cvejić.

On poručuje da je cilj inicijative da se mladi i deca zaštite u toku dana od ovakvih sadržaja i dodaje da su rijaliti programi postali „ozbiljan problem u Srbiji“.

Cvejić je istakao da će emiteri moći da učestvuju u javnoj raspravi kao i da im je omogućeno pravo žalbe.

Precizira da se predlog o ograničavanju emitovanja odnosi na programe poput „Parova“, „Zadruge“ i „Farme“, odnosno programi u kojima učesnici pristanu da budu izolovani od javnosti.

Odlukom bi, prema njegovim rečima, bili izuzeti programi koji su humanitornog karaktera, koji su zabavni u smislu takmičenju u pevanju ili pomoći porodicama, i deci, i oni ne bi bili ograničeni.

„Rijati programi koje želimo da ograničimo ugrožavaju nekoliko temeljnih ljudskih prava koja su zaštićena Ustavom i zakonima. Kada gledate taj program možete da vidite kako oni katastrofalno deluju na mlade koji su u razvoju“, zaključio je Cvejić.