Dačić: Sjedinjene Države imaju čvršću pesnicu za disciplinovanje Prištine

Vesti 28. sep 202023:50 > 23:51
TANJUG/ Zoran Žestić

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić smatra da je izvesno i samo pitanje dana kada će predsednik Kosova Hašim Tači biti optužen za zločine pred Specijalnim sudom.

Priština je, tvrdi Dačić, pisala američkom državnom sekretaru Majku Pompeu i tražila da sedište suda ne bude u Holandiji, već u Prištini i da to bude deo Vašingtonskog sporazuma.

Prema njegovim ocenama, sastanak sa Tačijem u Vašingtonu je i otkazan zbog toga što američki predsednik Donald Tramp ne bi sebi dozvolio „blamažu“ da potpisuje nešto sa čovekom koji će biti optužen za mesec dana.

Dačić je konstatovao i da pitanje Kosova nije rešeno, jer da jeste, zašto bi se pregovaralo sa Srbijom.

Priština koristi situaciju u kojoj nema nikoga da „lupi rukom od sto“ i kaže da se nešto što je potpisano sprovede, ocenio je on.

Sjedinjene Države imaju čvršću pesnicu za disciplinovanje Prištine, ali nije reč da neko pokazuje čvrstinu, već da se nateraju da sprovedu ono što su potpisali, rekao je Dačić i upitao čemu uopšte pregovori ako se ne sprovodi dogovoreno.

Mi smo za osam godina promenili svoju poziciju ozbiljnošću pristupa i čvrstinom stava i mnogi su shvatili da je Priština problematična strana, kazao je on.

Imali smo sastanak sa Ričardom Grenelom i američkom delegacijom koji je sa politčkog aspekta bio izvanredan i nije pomenuto ništa što nama nije bilo u interesu, predočio je Dačić.

Istakao je da je posle potpisvanja Vašingtonskog sporazuma i dogovora o moratorijumu na godinu dana za kampanju povlačenja priznanja i za zahteve za priznanja Kosova, prištinska ministarka poslala pismo u Sarajevo i tražila da BiH prizna nezavisnost Kosova.

„To smo rekli Grenelu i dostavili smo mu pismo, a Vučić mi je rekao da se on toliko uzbudio, zvao je Avdulaha Hotija i svašta mu je rekao, pa su se iz Prištine izvinjavali. To fali EU, ali pitanje je da li oni i hoće tako da reaguju“, rekao je Dačić.

„Srbija nije nikad uradila ništa nažao jednoj ili drugoj strani, iako je bilo i pritisaka. Vučić nikad ništa nije potpisao što je na štetu Rusije i Kine, niti je bilo šta što sa njima razgovaramo na štetu SAD ili Nemačke“, istakao je Dačić.

Za našu opozciju Vučić je lakmus papir – šta god on kaže oni su protiv i tu nema nikakavih principa, ocenio je Dačić za televiziju Hepi.

„Do sada su bojkotovali izbore, a sada se spremaju za nove za dve godine. Kako sad ima uslova“, upitao je Dačić.

Nema nikakvih principa, nema jasnog opredeljenja za šta se zalažu, za ulazak u EU ili svako misli za sebe ili je jedina nit koja ih povezuje mržnja prema Vučiću i pokušaj da se sruši vlast, upitao je Dačić.

Srbija zaista nema nikakve pretenzije prema bilo kome u regionu ili ideje hegemonije, ali mnogima smetamo i želeli bi da budemo „loš momak“ u regionu, kaže Dačić.

Dačić je naglasio da je Srbija proteklih godina gradila sliku o sebi kao o kredibilnom partneru koji se teško bori i pregovara, ali kada nešto dogovori to sprovede.

Sa druge strane, naveo je on, imate Prištinu kojoj nije problem sve da potpiše, jer ništa neće sprovesti.

Imate i trećeg potpisnika, EU, koju kao da ne interesuje što je garant Briselskog sporazuma, istakao je Dačić.

Dačić je rekao da treba odvojiti pitanje Vatikana, kao centra katoličke vere, i državu, pa poseta pape Franje i kada će do nje doći nije pitanje za državno rukovodstvo.

Ocenio je da papa Franja na objektivan način sagledava pitanje kanonizacije Alojzija Stepinca.