Savet: Nikada nismo izjavili da je Andrej Vučić vlasnik zemljišta u Vojvodini

Vesti 28. sep. 202019:25 > 19:30
Podeli:
Izvor: N1

Savet za borbu protiv korupcije je saopštio da "nikada nije izjavio i da nikada nije naveo da poseduje bilo kakve dokaze o tome da je Andrej Vučić vlasnik zemljišta u Vojvodini".

„To isto nije učinila ni gospođa (Jelisaveta) Vasilić, član Saveta. Za izjave građana koji se obraćaju Savetu, Savet nije odgovoran niti obavezan da ih proverava niti za to ima kapacitete. Savet svoje izveštaje temelji isključivo na zvaničnim dokumentima i podacima“, naveo je na sajtu Savet u, kako piše, odgovoru na molbu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da iznese dokaze o tom slučaju.

POVEZANA VEST

Dodaje se da se u svojim izveštajima Savet nije bavio Andrejem Vučićem niti je o njemu prikupljao podatke u svom dosadašnjem radu. Savet je „Izveštaj o privatizaciji i raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u javnoj svojini republike Srbije“ objavio 10. januara 2018, a „Izveštaj o konverziji i raspolaganju građevinskim zemljištem u Republici Srbiji“ 9. januara 2018.

„Da postoji problem sa pribavljanjem zvaničnih dokumenata Savet tvrdi već proteklih 15 godina o čemu svedoče godišnji izveštaji Poverenika, kao i više od 100 obraćanja Saveta Povereniku. I pored intervencije Poverenika Savet nije u stanju da pribavi tražene i neophodne podatke za dopunu Izveštaja o zemljištu jer ni jedan član Saveta ne poseduje bezbednosni sertifikat od strane Kancelarije za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka“, navodi Savet.

Takođe, povodom izjave Ane Brnabić date televiziji Pink i prenesene na Dnevniku N1, gde predsednica Vlade navodi da je potpredsedniku Saveta za borbu protiv korupcije rekla da ispita njen odnos i odnos njenog brata u firmi „Aseko“, potpredsednik Saveta je odgovorio da za to nema potrebe.

Navodi se da Savet za utvrđivanje sukoba interesa nije nadležan.

„Ovo se dogodilo pre više od godinu dana i tada je rečeno da ovaj odnos spada u domen sukoba interesa, a da je za utvrđivanje sukoba interesa prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije (danas Agenciji za sprečavanju korupcije) samo Agencija nadležna da utvrdi sukob interesa i preduzme zakonom propisane radnje za njegovo razrešenje, a ne Savet. Nema svrhe da Savet analizira poslovanje firme jer sukob interesa se utvrđuje ne na osnovu prometa već na osnovu odnosa lica za koje se sumnja da su povezana lica. U slučaju da Savet taj odnos i okarakteriše kao sukob interesa, to ne bi imalo bilo kakav značaj ni posledice ukoliko taj odnos ne utvrdi Agencija“, navodi Savet za borbu protiv korupcije.