Vasilić zbog "brata" na udaru vrha vlasti, za N1 kaže – nema snage da odgovara

Printscreen

Nakon što je članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić, govoreći o slaboj saradnji sa državnim institucijama u slučajevima korupcije, pomenula i ime brata predsednika Srbije, koga, kako je rekla, vojvođanski paori označavaju kao glavnog u kupovini zemljišta, premijerka Brnabić zatražila je ili da Savet iznese dokaze, ili da Jelisaveta Vasilić podnese ostavku. Članica Saveta kratko je za N1 prokomentarisala da nema snage da odgovara na takve pritiske državnog vrha.

Čim se vrata odškrinu i neko kome je Vlada dala zadatak da istražuje korupciju javno progovori, i država odmah odgovori.

„Zamislite tu besmislenost, tu sramotu, da član Saveta za borbu protiv korupcije da sebi za pravo i da ga nije sramota da izgovori takvu rečenicu, pa to je kao rečenica… pa to nije rečenica ni ljudi na pijaci koji onako u prolazu razgovaraju jedni s drugima“, reagovala je premijerka Ana Brnabić.

A ta jedna rečenica bila je deo velikog intervjua o brojnim slučajevima korupcije. Dakle, članica Saveta, između ostalog, objasnila i da Savet u ovom trenutku pokušava da prikupi dokumentaciju o bivšim kombinatima u Vojvodini.

POVEZANE VESTI

„Ko god dođe od vojvođanskih paora, svi govore da je Andrej Vučić glavni u kupovini zemljišta i da sve ide preko njega… Vlast ili organizacije bliske vlasti umešane su u svaku ozbiljniju korupciju. I zato opstruišu naš rad“, navela je Vasilić.

Dakle, dok Vasilićeva poručuje da Savet ne može da proveri informacije jer im nadležne državne institucije ne otvaraju vrata, druga vrsta saradnje ne izostaje: Savet ipak dobio savete od najviših državnih zvaničnika.

„Kaže ‘nema dokaza’, nema dokaza? I nije te sramota, priča ona iz tog tobož Saveta za borbu protiv korupcije, pa evo neka njena ćer…, neka njena, neka njen zet pokaže svoju imovinu pa da vidite ko je korumpirani kriminalac“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Evo tako Vi kao članica Saveta za borbu protiv korupcije bacite blato na Andreja Vučića i već sam kod vas nekoliko puta govorila, vi znate da će se nešto zalepiti, iako tu nema ništa, to je sramota…Koji su to paori? Gde je to zemljište? Ili da ona žena lepo podnese ostavku i kaže – znate šta, preterala sam, jer toliko sam politički neobjektivna „, koemntarisala  je Brnabić.

Članica Saveta Jelisaveta Vasilić danas nam je u kratkom razgovoru poručila da, kako je rekla, nema snage da reaguje na takve pritiske državnih zvaničnika.

Urednik NIN-a Milan Ćulibrk pita se kako je taj nedeljnik zaslužio da ga zbog prenete izjave Vasilićeve predsednik naziva lažovima.

„Da je predsednik Vučić hteo da nađe pravog krivca za svoju ljutnju to bi bile nadležne institucije, katastri, lokalne uprave i samouprave iz Vojvodine koje bi dostavile podatke da njegov brat nigde ništa nije kupio i tu je priča završena, tu nema sumnje, onda je tu sve čisto“, kaže Ćulibrk.

A onda se danas oglasio i republički geodetski zavod koji je optužio Vasilićevu za, kako stoji u saopštenju, politikantske igre. Katastar, tvrde, ništa ne skriva.

Reagovao Savet za borbu protiv korupcije

Savet za borbu protiv korupcije večeras je reagovao saopštenjem na svom sajtu „na molbu predsednice Vlade Srbije“, koja je od Saveta zatražila da „iznese dokaze da je Andrej Vučić vlasnik zemljišta u Vojvodini“.

„Savet naglašava da to nikada nije izjavio i da nikada nije naveo da poseduje bilo kakve dokaze o tome. To isto nije učinila ni gospođa Vasilić, član Saveta. Za izjave građana koji se obraćaju Savetu, Savet nije odgovoran niti obavezan da ih proverava niti za to ima kapacitete. Savet svoje izveštaje temelji isključivo na zvaničnim dokumentima i podacima. U svojim izveštajima Savet se nije bavio gospodinom Andrejem Vučićem niti je o njemu prikupljao podatke u svom dosadašnjem radu“, naveo je Savet.

Savet je, kako navode, ‘Izveštaj o privatizaciji i raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u javnoj svojini republike Srbije’ objavio 10. januara 2018, a „Izveštaj o konverziji i raspolaganju građevinskim zemljištem u Republici Srbiji“ 9. januara 2018.