Usvojena odluka o bratimljenju Beograda i Banjaluke, oštre kritike Veljanovskog

Vesti 28. sep 202015:56 > 16:01
Tanjug/Nikola Anđić

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su odluku o bratimljenju Beograda i Banjaluke.

Toj odluci prethodila je žučna rasprava odbornika vladajuće većine sa odbornikom opozicionog Građanskog demokratskog foruma Radetom Veljanovskim. Veljanovski je u toj nameri Gradske skupštine video produžetak politike člana Predsedništva BiH Milorada Dodika. 

„Predložena odluka o bratimljenju Beogrda i Banjaluke nije benigna, ja u njoj vidim politiku Milorada Dodika“, rekao je Veljanovski.

Dodao je da ne negira postojanje rodbinskih, poslovnih i drugih veza među stanovništvom Srbije i Republike Srpske, kao i da Srbija ekonomski pomaže Republiku Srpsku, ali da mu to liči „na bratimljenje braće“. 

Rekao je da bi mu bilo logičnije da se Banjaluka pobratimi sa Novim Sadom ili Nišom, jer to ne asocira na isti status gradova.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević okarakterisao je stav Veljanovskog kao „antisrpski“. Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković rekao je da je tumačenje Veljnonovskog „jeftini pamflet i demagogija“. 

On je kazao da namera Gradske skupštine o bratimljenju Beograda i Banjaluke ne zalazi u politički kontekst a dokaz za to je, kako je istakao, da je Beograd pobratimljen sa Krfom, Šangajem i drugim gradovima koji nemaju status glavnih gradova.