Obeležen Međunarodni dan prava javnosti da zna

Vesti 28. sep. 202015:22 > 15:30
Podeli:
Izvor: Promo

U organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Misije OEBS u Srbiji, Koalicije za slobodu pristupa informacijama, Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, održan je skup posvećen obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna. Ovaj dan se u Republici Srbiji tradicionalno obeležava već 15. put.

Usled situacije koja je prouzrokovana virusom SARS-CoV-2, ove godine Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležen je u skladu sa propisanim merama nadležnih organa. Naime, samo dobitnici nagrada i govornici su prisustvovali u svečanoj sali Kluba poslanika uz poštovanje propisanih preventivnih mera, dok su svi ostali zainteresovani mogli da prate događaj uživo.

Događaju su prisustvovali poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk i direktor Misije USAID u Srbiji Majk de la Rosa.

Poverenik je izjavio da se ove godine Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležava u neuobičajenim okolnostima usled pandemije SARS-CoV-2, ali da pravo nPa pristup informacijama od javnog značaja nije bilo ograničeno ni u jednom trenutku čak ni u vanrednom stanju.

Takođe, naglasio je da se već duže vreme odvija proces izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja te da se očekuje da će se ovaj proces intenzivirati nakon izbora nove Vlade RS, da će rezultirati učvršćivanjem i unapređivanjem načela transparentnosti u radu organa vlasti, kao i podizanjem stepena odgovornosti za nesprovođenje Zakona ili za povredu prava i obaveza uređenih zakonom.

Izvor : Promo

Komisija koju čine predsednici novinarskih udruženja UNS-a i NUNS-a, predstavnik akademske zajednice, predstavnik organizacije Koalicije za slobodu pristupa informacijama i poverenik, odlučila je da priznanja dodeli u nekim od posebnih kategorija organa vlasti, a priznanja je uručio poverenik Milan Marinović.

Priznanja su dodeljena:

– najbolji Informator o radu: Višem sudu u Kraljevu
– doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji najviših organa: Vrhovnom kasacionom sudu
– doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji republičkih organa: Ministarstvu kulture i informisanja
– doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji pravosudnih organa: Osnovnom sudu u Zaječaru
– doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji lokalnih organa javne vlasti: Opštini Svrljig
– doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji pokrajinskih organa javne vlasti: Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Komisija za dodelu priznanja odlučila je da i ove godine ne dodeli posebno priznanje za najveći doprinos afirmisanju prava javnosti da zna (statueta).

Pomoćnica generalnog sekretara Slavoljupka Pavlović predstavila je Publikaciju IX – „Stavovi i mišljenja Poverenika“, koja je od danas dostupna na sajtu Poverenika u delu Publikacije.