Đurić: Hoti u Briselu peva drugu pesmu, garantuje dodatna ovlašćenja za ZSO

Vesti 28. sep. 202013:31 > 13:36
Podeli:
Izvor: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da kosovski premijer Avdulah Hoti "treba da hitno preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja", saopšteno je iz Kancelarije.

Đurić je naveo da Hoti „na sastancima u Briselu peva drugu pesmu, i ne samo da obećava da će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), već garantuje i dodatna ovlašćenja za nju“. 

PROČITAJTE I:

„Hoti je dužan da albanskoj javnosti na Кosovu i Metohiji objasni da učestvuje u procesu normalizacije odnosa, a ne u ‘dijalogu o uzajamnom priznanju’, a da bi normalizacije odnosa moglo biti strane u dijalogu moraju da pokažu što više kredibilnosti a što manje verolomnosti. Pitanje ZSO biće zatvoreno onda kada ona bude formirana u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu, pa čak ni onda, jer Zajednica je osmišljena i dogovorena kao institucija koja može da evoluira i da širi i svoje članstvo i svoje nadležnosti“, kazao je Đurić.

Đurić je naveo da je „suština procesa normalizacije odnosa postepeno jačanje uzajamnog poverenja“, i dodao da „Srbi ne mogu imati poverenja u albanske političke strukture ako im sistematski uskraćuju stečena prava i stvaraju atmosferu antisrpske histerije“.

„Pred Srbima i Albancima, ako ćemo da živimo u trajnom miru, treba da bude period jačanja saradnje, i to nema nikakve veze sa Hotijevim snovima o ‘uzajamnom priznanju’, ali ima i te kako veze sa time kako Priština poštuje dogovore i postupa prema Srbima i drugim nealbancima na Кosovu i Metohiji“, rekao je Đurić u saopštenju.