U Preševu osnovana sedma stranka koja okuplja Albance

Vesti 01. jun 201513:57 > 14:02
Podeli:
Izvor: Gordana Bjeletić

U Preševu je osnovana politička partija "Alternativa za promene" što je sedma polička stranka koja okuplja Albance iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Lider nove stranke je Šćiprim Arifi, za njegovog zamenika izabran je Arnud Aliju, dok je generalni sekretar Gazmend Selmani, preneo je portal presheva.com. Nova politička stranka, kako je istaknuto na osnivačkoj skupštini u Preševu, je nastala zbog zahteva građana za reorganizacijom lokalne političke scene.

Na području Preševa, Bujanovca i Medveđe inače deluje šest političkiih stranaka koje okupljaju Albance, a među kojima je i Partija za demokratsko delovanje, (PDD) osnovana još 1990. godine.

To je najstarija politička partija Albanaca s tog područja, osnovana početkom uvođenja višestrančja u Srbiju, a koju predvode Riza Haljimi i Šaip Kamberi, inače i poslanici u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije.

Ubrzo posle osnivanja PDD došlo je i do formiranje Demokratske unije Albanaca (DPA) čij ije lider Ragmi Mustafa, inače aktuelni predsednik opštine Preševo.

Tokom godina, potom formirane su i druge političke stranke – Pokret za demokratski progres, Demokratska unija doline, Demokratska partija Albanaca i Nacionalna partija Albanaca.