Radomirović o pretnjama ekipi N1: Napadi na novinare moraju da budu kažnjeni

Vesti 28. sep 202010:18 > 11:27
N1

"Moramo se svakog dana boriti protiv napada. Ono što se desilo vašoj ekipi (pretnje radnika obezbeđenja), to je krivično delo koje se kažnjava zatvorom. Zato smo mi obavestili Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, tužilaštvo je zatražilo informacije i verujemo da će doći do sankcija", rekao je predsednik Udurženja novinara Srbije Vladimir Radomirović.

Izdajnici, uličari, dvorske lude, indijanci. Ovo su epiteti sabrani samo iz proteklih sedam dana, koji su upućeni kolegama sa N1 Nove S.

„Ne vidim kako to može da se zaustavi, sem da se zaustavi, a zaustaviće će se nekog 6. oktobra, jer je to deža vi. Slično je bilo devedesetih, pa nam se dogodio 24. septembar, pa 5. oktobar i promena uređivačke politike, kada je Đuričić ulazio sa bubnjarima i sve se promenilo. Nadam se da nam memporija neće biti kao 5. oktobra i da ćemo dobro zapamtiti sve aktere i etiketiranja“, kaže novinar Duško Bogdanović.  

Na to što je zamenik gradonačelnika Beograda Goran vesić javno iznosio podatke o voditelju Nove S Ivanu Ivanoviću, Bogdanović kaže da bi, kada bi ovo bila pravna država, neko reagovao na način kako se to od institucija očekuje.

„Ovo je takva vrsta prostačenja, ja sam delikatan u biranju tv programa i pomaže mi selekcija događaja Olje Bećković ili Kesića i vidim kakve se sramote događaju na drugim televizijama. Ako dođe do suda, dve strane će reći šta imaju i nadam se da će pravda da pobedi, u ovom slučaju Ivan Ivanović“, dodao je Bogdanović.

POVEZANE VESTI:

Radomirović kaže da se UNS tim povodom nije oglasio jer smatra da je dobro da funkcioneri kažu šta misle o medijima i dodaje da je Ivanović voditelj humorističke emisije i da treba da ga zaštiti udruženje humorisrta. Kaže i da neće neka promena odmah dovesti „da nam grane sunce“.

„I 5. oktobra su svi mediji bili na strani nove vlasti, ono malo kritičkih su bili na žestokom udarau. Nas iz Pištaljke su nazivali džukelama 2011. i 2012, setimo se najtragičnijeg slučaja ubistva Milana Pantića koji je poverovao da je došlo slobodno vreme da se piše o korupciji. Moramo se svakog dana boriti protiv napada, ono što se desilo vašoj ekipi, to je krivično delo koje se kažnjava zatvorom, zato smo mi obavestili Stalnu radnu grupu i tužilaštvo je zatražilo informacije i verujemo da će doći do sankcija“, rekao je Radomirović.  

„Kada je reč o prostačini koja čuva zgradu i bahatog odnosa šefa države, ja vidim snažan zajednički imenilac. Ovaj je dobio naređenje i ima u mentalnom sklopu definiciju da je N1 američka televizija. Zanimalo bi me u ovom otopljavanju odnosa sa Vašingtonom, da li je američki i dalje ružna reč. Bićete i dalje sve manje američki i na kraju N1 iz prijateljske zemlje, ali će da vas prozivaju. I ta prostačina i predsednik su vašoj ekipi oduzeli ljudsko pravo na rad, vaša ekipa zarad te prostote nije obavila posao, a predsednik je skinuo sa dnevnog reda i rekao ja danas držim čas, a kolega Nešić je izuzetno rekao, onda hvala idemo kući“, smatra Duško Bogdanović. 

Na pitanje kakve su posledice takve retorike, Radomirović je rekao da kod pretnje ekipi N1 imamo dva elementa.

„Moramo javnosti da kažemo da je snimanje na javnom mestu dozvoljeno, ne može niko da zabrani. Ozbiljne pretnje moraju da budu sankcionisane i kažnjene i mi ćemo se za to zalagati, kao što smo se zalagali tokom protesta u julu kada su napadani izveštači. Čekamo rezultate istrage ko je prebio kolegu iz Bete. Da svi odgovorni za napade na novinare budu kažnjeni. Kako objasniti one napade na demonstracijama kada su demonstranti koji su protiv vlasti napadali novinare, ko je njih nagovorio da gađaju kamenicama. Imamo problem da su novinari slabi, da su mediji slabi. Da imamo jake medije, koji bi stali iza zaposlenih, onda bi se ovo manje dešavalo. Da imamo medije koji zavise od publike, a ne od finansijera. Tramp već četiri godine za medije govori da su lažovi i ti mediji nikad nisu bili jači, imaju sve veću podršku. To je rešenje, da imate podršku javnosti, potrošača koji će plaćati vašu robu“, rekao je predsednik UNS-a.

Kako kaže, stanje u medijima interesuje građane najčešće onda kada imaju problem.

„Tada se obraćaju medijima i traže pomoć, tada shvataju kolika je važnost slobodnih medija. Mi svakodnevno radimo sa ljudima koji imaju probleme i otkrivamo razne nezakonitosti, pružamo pravne savete“, navodi Radomirović.

Bogdanović je podsetio da je 2010. u tri meseca izgubio seriju, kolumnu u jednom nedeljniku i da je okončanja njegova saradnja sa predstavnicima vlasti u Vojvodini, jer su, kaže, bili nezadovoljni njegovim pisanjem.

„Ja ne mogu da kažem da je iza toga stajao Tadić, na nivou vlasti koji je odlučivao u pokrajini i Novom Sadu vrlo lako se odlučilo da se prekine saradnja. Meni je jasno da nikada neće biti dobro, može biti samo manje ili više loše“, kaže Bogdanović.