Premijerka u slučaju Aseka brani strani kapital, a tih briga nema kad napada N1

Vesti 27. sep 202019:22 > 19:38
N1

Premijerka Ana Brnabić tvrdnje Marinike Tepić o poslovanju firme gde je njen brat direktor vidi kao politički napad na strani kapital. Ipak i sama je pre nekoliko meseci kritikovala kompaniju sa stranim kapitalom, odnosno televiziju N1 koja je deo United Grupe.

Predsednik Srbije u četvrtak nije dopustio Ani Brnabić da odgovara na pitanja N1, pa se na njene odgovore u vezi sa tvrdnjama potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić da je firma Aseko, u kojoj je zaposlen premijerkin brat, iz budžeta dobila 40 miliona evra, čekalo do danas.

Predsednica Vlade ih vidi kao politički napad na stranog investitora. „Ovde se Marinika Tepić ponovo mentalno detonirala i, kao i uvek, to će koštati građane Srbije“, kazala je Brnabić gostujući na TV Pink.

Ono što tvrdi Marinika Tepić je da su građane Srbije poslovi sa firmom Aseko koštali 40 miliona evra, i to otkad je Brnabić na mestu premijerke. Tu cifru Ana Brnabić na Pinku nije demantovala kao ni ostale navode. Tvrdnje Marinike Tepić vidi kao napad na strani kapital.

„Poljsku kompaniju, iz zemlje EU je ona napala, ta kompanija je strani investitor, ali kako ćemo mi to platiti, pa tako što ćemo morati da objašnjavo stranim investitorima da oni nisu legitimna meta političkih neistomišljenika“, poručila je Brnabić.

Tepić odgovara da nije napala stranu kompaniju, već premijerku.

„Dokazala sam da se silni milioni građana Srbije dele firmi Aseko gde je vaš rođeni brat direktor. I to upravo nakon 2017. godine, nakon što ste zauzeli mesto predsednice Vlade Srbije“, ukazuje Tepić.

I dok osuđuje, kako kaže političke napade na firmu gde je njen brat direktor, premijerka nije osudila njene kolege iz Vlade koje su u prethodnih nekoliko godina napadali kompanije sa stranim kapitalom, između ostalih i N1:

„Radite na luksemburškoj televiziji sa američkim kapitalom!“ (presednik Srbije Aleksandar Vučić)

„CIA američka televizija sa sedištem u Luksemburgu.“ (ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović)

„Za mene je TV N1 zaista u ovoj kampanji postala jedna politička stranka.“ (predsednica Vlade Ane Brnabić)

Novinar Slobodan Stupar kaže da je jedino rešenje ovakve situacije – sudar oči u oči:

„Neka dokaže onome ko je optužuje, neka ide na sud, neka dozvoli neko suočavanje, a joj predlažem da pozove Mariniku Tepić, ili bilo koga ko to objavljuje, i da se suoči ili da na kraju krajeva savije tabak, pa na sud“, kaže Stupar.

Jedini tabak koji je predsednica Vlade do sada presavila jeste razgovor sa predsednikom Saveta za borbu proziv korupcije, kojem je, kako kaže, rekla da posebnu pažnju posveti kompaniji Aseko, na šta je on rekao da, prema njenim rečima, za to nema potrebe.