Panić o šest meseci epidemije: Vlast ucenjuje lekare, mnogo pisanih dokaza

Vesti 26. sep 202017:14 > 17:43
N1

Mogućnosti da vas kao lekara maltretiraju, zlostavljaju i ucenjuju u zdravstvenom sistemu Srbije su zaista - ogromne, kaže dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS), u pokušaju da sumira prethodnih šest meseci epidemije koronavirusa u našoj zemlji iz ugla onih na prvoj liniji fronta - lekara i zdravstvenih radnika.

Srpsko zdravstvo je epidemiju koronavirusa dočekalo desetkovano – u startu nam je nedostajalo 15 odsto lekara i medicinskog osoblja, što je posledica otpuštanja unazad bar šest godina – stomatologa, medicinskih sestara i tehničara, odlazaka u penziju i inostranstvo bez adekvatnog zapošljavanja novih – prosečna starost lekara je 55 godina, kazao je Panić za Nova.rs.

Pri tome su, dodaje, zadržani nemedicinski radnici.

„I to ne higijeničarke, bolničari, kuvari… koji rade sa pacijentima i učestvuju u procesu nege i zbrinjavanja, već ekonomisti i pravnici. Danas u bolnicama imate zaposlene molere, armirače… koji nemaju šta da rade. Imamo i profesora fizičkog koji je zaposlen preko veze u kliničkom centru u jednom gradu da bi – radio fizikalnu medicinu sa decom!? Taj nedostatak radnika od 15 odsto je bilo nešto što nas je unapred u ovoj epidemiji stavilo u nezgodan položaj. To je problem i u redovnom radu, a to je bilo tek poseban problem u epidemiji“, naveo je.

Zvaničan početak epidemije dočekali smo sa apsolutnim nedostatkom zaštitne opreme i direktorima koji nisu bili spremni i sposobni da organizuju rad zdravstvene službe, dodaje. 

„Kaže se da u epidemiji nema hitne stvari – to znači da ne možete, dok traje epidemija, da priđete pacijentu bez zaštitne opreme. I to ne zbog vaše zaštite, nego bezbednosti sledećih pacijenata, kada je lekar potencijalni prenosilac koji može da zarazi nove pacijente. To je, u krajnjoj instanci – i krivično delo. Upravo su zato zdravstveni radnici od 2002. obavezni da prime vakcine. Ministarstvo ni to ne sprovodi. Da biste radili u zdravstvenoj ustanovi, morate biti imunizovani da se ne biste razboleli i da ne biste dalje širili tu infekciju. Prvenstveno mora da se zaštiti – pacijent“, objašnjava Panić.

Direktori klinika zabranjivali zaposlenima da se zaštite

„Na početku epidemije smo imali pisane dokaze da se zaposlenima zabranjuje da se nosi i koristi čak i ono što se imalo od zaštitne opreme. U slučaju klinike ‘Laza Lazerević’, kolega je kupio masku i doneo na posao, hteo je da je koristi, ali mu je direktorka – em zabranila, em ga kaznila. Odbijeno mu je od plate što je nosio zaštitnu opremu na svom radnom mestu, koju je pri tome – sam kupio. Do te mere su išli protiv zdravlja i bezbednosti zdravstvenih radnika da su nam zabranjivali da se i sami opremimo“, navodi Panić.

POVEZANE VESTI

Nedostatak zaštitne opreme, a to je, kako kaže, i Predrag Kon na kraju priznao, bio je – veliki.

„Da citiram profesora Radovanovića – zatekla nas je epidemija sa količinom zaštitne opreme koju je nekada cela Jugoslavija trošila na jednoj vežbi civilne zaštite. Apsolutno nije bilo zaštitne opreme osim u KBC ‘Dragiša Mišović’, gde je od početka do kraja bilo ove opreme, možda ne kompletne, ali je to razumljivo, jer je bila opšta nestašica na tržištu. Obaveza ministra zdravlja je, po zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti bila da još u decembru 2019. prepozna opasnost i do marta predvidi koliko treba zaštitne opreme, kako bi se na vreme nabavila. To nije učinjeno, jer su se očigledno spremali za izbore i imali preča posla“, kaže Panić.

I dodaje – neko u kriznom štabu, a imaju celu ekipu od 20 ljudi gde su i PR-ovi, nije znao da ih savetuje da nije dobro kada se u epidemiji izgubi poverenje.

„I da je apsolutno kontraidikovano da lažete i građane, a posebno da lažete zdravstvene radnike. Usadili su nam strah i nesigurnost šta će se desiti ako se ponovi ta situacija. Jer, pazite – sigurno je da će ponovo biti rasta novoobolelih i u toj situaciji dolazimo u priliku da ne možemo da se odbranimo. Stvoren je novi problem, bez rešenja“, ocenjuje.

Veliki broj zaraženih lekara

„Imali smo veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika, i preko 30 preminulih lekara i stomatologa. Od toga je dvoje bilo u penziji (jedan od njih je radio u penziji). Sigurno ih je 25 preminulih direktno bilo povezano sa zaražavanjem na poslu i sledstveno tome su preminuli od kovida“, navodi Panić.

Kaže i da se krizni štab pravdaoda to nije mnogo u odnosu na Italiju i druge zemlje.

„A zaboravljaju da je kod nas koronavirus stigao posle Italije, Španije, Kine, da smo imali dovoljno vremena da se spremimo i da ne bismo imali toliko zaraženih i preminulih. Nismo uspeli da ispravimo koliko je bilo preminulih sestara i tehničara od kovida-19, ta brojka je verovatno još i veća. Sigurni smo i da najveći izneti broj od 750 zaraženih zdravstvenih radnika zapravo tri do pet puta veći. To znamo po organizaciji rada medicinske službe – dugo niko nije mogao da ode na odmor“, naveo je sagovornik Nova.rs.

Ponovo raste broj obolelih

Sada ponovo kreće broj novoobolelih u većem broju, kaže Panić.

„Eventualno novo uvođenje vanrednog stanja može samo da bude opravdanje za legalno prebacivanje lakara iz ustanove u ustanovu. Jer, ako nema vanrednog stanja, nema radne obaveze, pa onda nikoga ne može prebaciti, a da nije dobrovoljno pristao na to. Zato je na tom spisku dobrovoljaca od 14 lekara ostao samo moj potpis. Jer, ja insistiram da odem u kovid jedinicu da vidim kako se radi i da sa podacima izađem u javnost. Ostale kolege su besne, kako se postupalo sa njima, ne mali broj njih je oboleo i neće dobrovoljno da se jave, i čekaju da im se napismeno da radna obaveza“, objašnjava.

A radna obaveza, pojašnjava, može da bude uvedena samo u vanrednom stanju.

„I to nije regulisana zakonom koji se tiče zdravstva, već Zakonom o vojsci. I to je vrlo upitno, jer se radna obaveza odnosi na privredna društva i ljude koji nisu u zdravstvenom sistemu. Mene su neki prozivali da se zalažem za vraćanje vanrednog stanja. Ne, ne zalažem se, nego kažem da je jedino za vreme vanrednog stanja moguća radna obaveza i premeštanje medicinskih radnika. A to ne znači da se istovremeno moraju primeniti i mere zaključavanja građana i prisiljavanja penzionera da hleb kupuju u 4.00 ujutru. To sve govori o nesposobnosti države, maltretiranju građana ne bi li im usadila strah, a onda idu po principu: Ćuti, može da bude i gore“, kazao je Panić.

Pretnja otkazima za „Ujedinjene protiv kovida“

Predsednik sindikata lekara i farmaceuta kaže i da je trenutno na delu „jedna zamršena situacija gde se pokušava omalovažavanje ili dezavuisanje bunta protiv toga što se kolege smenjuju jer su potpisale za ‘Ujedinjene protiv kovida'“.

#related-news_0

„Imate situaciju da je načelnik preneo kolegama u Užicu da oni koji su potpisali za ‘Ujedinjene protiv kovida’ ne mogu više nigde da budu ni na mestu šefa, ni na mestu načelnika, niti na bilo kakvom drugom odgovornom mestu. Imamo smene u Novom Pazaru, troje kolega anesteziologa u KBC Zvezdara su dale otkaz, a pre toga dva neurologa, dvoje u Opštoj bolnici u Subotici su dali otkaz, Ljuština na GAK-u, Igor Grbić u ‘Lazi Lazareviću’… Opšta je pretnja otkazima na svim nivoima, a setićete se da je najveći problem za izlazak informacija u javnost bila kada je hapšena novinarka portala Nova.rs Ana Lalić, zbog pisanja o KC Vojvodine. Tada je to bio pokušaj države da izvrši centralizaciju informacija. Da krizni štab bude jedini koji može bilo šta da izjavi o epidemiji, iako zakon o zaštiti od zaraznih bolesti kaže da zaposleni može da govori, a ja uvek kažem da je obavezan da govori o saznanjima koja ima tu gde radi“, naglasio je Panić.

I zaključuje: „Ima mnogo pisanih dokaza, od Instituta za onkologiju, a otkako je krenula epidemija u skoro svim ustanova imamo pisani dokument gde direktor zabranjuje bilo kome da priča o bilo čemu što se tiče epidemije – o uslovima rada i zbrinjavanja kovid pacijenata u toku epidemije“. 

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.