Incident na izborima dela DS: Božović – lomili kutije, Rakić kaže lažni izbori

Vesti 26. sep. 202016:05 > 16:06
Podeli:
Izvor: Tanjug/DS

Bivši poslanik Demokratske stranke Balša Božović objavio je da je na izborima koji organizuje deo DS došlo do incidenata i da su polomljene kutije i pocepani listići, a da su fizički napadnute članice izborne komisije DS na Starom gradu. Rakić navodi za Nova.rs da nije bilo nikavog fizičkog upada u centrali demokrata, nego da je najnormalnije ušla u prostorije te stranke sa, kako je navela, oko 50-tak ljudi, koji su članovi DS iz odbora širom Srbije.

Božović je na Tviteru za te napade optužio potpredsednicu DS Draganu Rakić koja to, prema njegovim navodima, radi u ime predsednika stranke Zorana Lutovca sa „batinašima iz Šapca i Vojvodine“.

POVEZANE VESTI

 „Ovo je sramota koja ne može da se zaboravi“, napisao je Božović na Tviteru.

On je objavio i snimak na kojem se vidi Dragana Rakić koja u prostorijama stranke u Nušićevoj ulici optužuje Organizacioni odbor izbora da se lažno predstavljaju i članovi koji joj govore da je došla u pogrešnu stranku i Vidu Ognjenović koja je poručila da će Rakić „završiti u Srpskoj naprednoj stranci“.

Božović je za Nova.rs rekao da je došlo do fizičkog napada na izborima u DS, kao i da je Dragana Rakić razbijala glasačke kutije.

Božović navodi da se sve dogodilo prilikom glasanja u centrali DS na Starom gradu.

“Ušla je Dragana Rakić sa nekim ljudima iz Gradske uprave Šabac. Slomila je dve kutije zajedno sa tim ljudima, a cepeli su i glasačke listiće”, kaže on.

Bivši poslanik DS dodaje da su fizički napadnute članice izborne komisije, odnosno da su tokom glasanja izbačene napolje.

“Izbacili su i mene, a vređali su osnivače stranke Vidu Ognjenović i Dragana Domazeta. Jako mi je krivo i žao. To je jako ružna slika, za koju je odgovoran isključivo Lutovac. To pokazuje nervozu i nemoć”, kaže Božović.

Upitan otkud on na izborima, s obzirom na to da je objavljeno da je isključen iz stranke, Božović kaže da je tu informaciju čuo na RTS-u i da mu obrazloženje o tome nikada nije dostavljeno.

“Rekli su mi da će ga poslati na mejl, a red bi bio da mi ga fizički uruče. Kada to učine, ja imam pravo da se žalim. Međutim, još nisam dobio nikakvo obaveštenje o tome”, objašnjava on.

Rakić: Rekla da tu nema izbora i mi smo te kutije sklonili

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić navodi za Nova.rs da nije bilo nikavog fizičkog upada u centrali demokrata, nego da je najnormalnije ušla u prostorije te stranke.

Kako kaže, sa njom je ušlo oko 50-tak ljudi, koji su članovi DS iz odbora širom Srbije.

Upitana da li je tačno da je ona sa još nekim ljudima lomila kutije i cepala glasačke listiće za izbore, koje je organizovala jedna frakcija demokrata, ona kaže da nije videla pocepane listiće.

“Što se tiče kutija, ja sam rekla da tu nema izbora i mi smo te kutije sklonili”, dodaje Rakić.

Ona je navela da su ove “lažne izbore organizovali Balšini mama i tata”.

“Može se tako reći. Oni su sedeli pored kutija. Njih sam prepoznala”, kaže Rakić.

Dragana Rakić objavila je ranije na Tviteru da u DS danas „nema nikakvih izbora“.

„Samo druženje sa članovima“, navela je Rakić.

Deo DS u kojem su Vida Ognjenović, Dragoslav Šumarac i Branislav Lečić organizuju izbore za predsednika DS, dok aktuelno rukovodstvo stranke koje predstavlju predsednik Zoran Lutovac i potpredsednica Dragana Rakić te izbore ne priznaju.

Božović i Lečić koji je predsednički kandidat na izborima na sednici Glavnog odbora koju je organizovalo rukovodstvo izbačeni su iz stranke.

DS: Božović svojevoljno napustio prostorije, brava promenjena

Oglasila se i Demokratska stranka, koja je navela u saopštenju da „mala grupa bivših i sadašnjih funkcionera stranke pokušava da organizuje izbore kršeći Statut Demokratske stranke i služeći se nelegalnim i nelegitimnim metodama, zloupotrebljavajući pristup centrali Demokratske stranke u Nušićevoj ulici“.

„Uz ovlašćenje predsednika Lutovca, zamenica predsednika Dragana Rakić, zajedno sa predstavnicima odbora iz cele Srbije, ušla je u prostorije u Nušićevoj i ponovila prisutnima da danas nema izbora u Demokratskoj stranci. Nekoliko članova Demokratske stranke i Balša Božović su posle sat vremena svojevoljno napustili prostorije, nakon čega je brava promenjena“, naveo je DS.

Pojedinci pokušavaju da „na silu preotmu Demokratsku stranku“, ali im je članstvo Demokratske stranke iz cele Srbije „pokazalo da takvo ponašanje neće proći i da nemaju podršku“ članova i članica Demokratske stranke, dodaje se.

„Demokratska stranka bila je i ostala najtvrđi protivnik režima Srpske napredne stranke“, zaključeno je u saopštenju.