Poverenik: Oko 100 žalbi na zdravstvo i upravljanje javnim novcem u pandemiji

Vesti 26. sep 202009:24 > 09:31
N1

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je da je institucija koju predvodi primila 101 žalbu koje se odnose na zdravstvo i upravljanje javnim novcem tokom pandemije koronavirusa, a da je preko 80 odsto tih zahteva bilo opravdano.

On je gostujući na RTS-u naveo da je kancelarija Poverenika rešilo 80 žalbi do sada, a podsetio je da su informacije o zdravstvu od posebnog značaja za gradjane.

„Rok za odgovor u tom slučaju je 48 sati“, rekao je Marinović i dodao da je apelovao na lokalne samouprave da samoinicijativno obaveštavaju javnost o epidemiološkoj situaciji.

Dodao je i da su više od 60 odsto žalbi podneli građani, 20 odsto nevladine organizacije, više od 10 odsto predstvnici medija, a da su one najčešće bile usmerene na nedostupnost podataka o radu državnih organa i to kako su obavljale sopstvenu delatnost.

„Veliki broj žalbi je podnet i na budžet, raspolaganje javnim novcem, javne nabavke i rad tužilaštva“, kazao je Marinović.

Poverenik je ocenio da gradjani nisu dobro informisani o svojim pravima za pristup informacijama od javnog značaja, posebno u zajednicama van Beograda, kao i da je trenutni zakon o informacijama od javnog značaja „prevaziđen i (sa) manjkavostima“.

Prošle godine smo sa Ministarstvom državne uprave otpočeli proces (izmene zakona), u međuvremenu su bili izbori, čeka se formiranje vlade, kada ćemo nastaviti (rad na njemu)“, rekao je Marinović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.