Specijalno tužilaštvo potvrdilo hapšenje Gucatija, prebačen u Hag

Podeli:
Izvor: N1

Specijalizovano tužilaštvo potvrdilo je da je na Kosovu uhapšen predsednik Udruženja ratnih veterana OVK Hisni Gucati, na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova. Gucati je prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Kako navode iz Tužilaštva, nalog za hapšenje osumnjičenog izdat je zbog krivičnih dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova.

Dodaju i da će „informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Gucatija pred sudiju za prethodni postupak biti objavljene u najskorije vreme“.

POVEZANE VESTI

Gucati je predsednik Udruženja veterana OVK kojem su proteklih dana, kako je tvrdio, nepoznate osobe dostavljale velike količine poverljivih dokumenata sa zaglavljem Specijalizovanih veća Kosova, što je zvaničan naziv suda u Hagu.

Pre tri dana, tužilac Džek Smit upozorio je da će krivično goniti sve koji odaju identitet svedoka ili objave informacije koje bi mogle otkriti ko su svedoci.

U saopštenju, Smit je tada Udruženje veterana OVK optužio da se „više puta upustilo u aktivnosti“ koje su, kako veruje, „usmerene na miniranje dolične primene pravde“.

Iz Smitovog saopštenja proizašlo je da je Udruženje veterana OVK poverljive dokumente dostavljalo novinarima na Kosovu, koji su, medjutim, odbili da ih objave ili su ih vratili sudu u Hagu.

Tužilac je naglasio da su mnogi novinari na Kosovu „jasno rekli kako takve aktivnosti miniraju vladavinu zakona i kurs pravde“.

Smit je naznačio da su novinari shvatili da bi „sudelovanje u deljenju takvih informacija moglo da predstavlja krivično delo po Krivičnom zakoniku Kosova“.

„Specijalizovano tužilaštvo je posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“, upozorio je tužilac Smit.