Vulin: MIG nije imao crnu kutiju, svaki avion mora da ima pet potpisa pre leta

Vesti 25. sep 202020:10 > 20:13
Tanjug/ Ministarstvo odbrane/ Andrija Gavrilović

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da dve stručne komisije na terenu rade na rasvetljavanju okolnosti pod kojima su nedaleko od Malog Zvornika u padu vojnog aviona poginula dva pripadnika Vojske Srbije.

POVEZANE VESTI

Vulin je za RTS rekao da „ne može da ih požuruje“ i da ne može da kaže kada će biti poznati rezultati istrage, ali da će članovi komisija „dati sve od sebe“ i da će nalaze prvo dostaviti nadležnom tužilaštvu koje će odlučiti da li će i kada oni biti prosledjeni javnosti.

Ministar odbrane je naveo da avion nije imao crnu kutiju, kao i da je u pitanju bio redovan letački zadatak kakvi se obavljaju svakodnevno.

„Strašna tragedija je pogodila i Vojsku Srbije i naš narod. Tragedije kada se dese uvek strašno zabole“, rekao je Vulin i dodao da svaki put kada neko poleti zna da rizik postoji.

Prema njegovim rečima, nijedan vojni avion ne može da poleti „a da nema pet potpisa“, i to potpise četiri mehaničara i drugih koji proveravaju avion, a peti je potpis samog pilota.

Lovački avion Mig-21 Vojske Srbije srušio se jutros u 9.10 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, a poginula su oba pilota – major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, dok je povredjen meštanin u čije je dvorište avion pao.