Istinomer tajmlajn: Otvorena EU poglavlja

Vesti 25. sep 202018:00 > 18:07
Podeli:
Izvor: N1

Pre sedam godina Aleksandar Vučić, tada prvi potpredsednik Vlade, rekao je kako je cilj Srbije da posao oko pristupanja Evropskoj uniji završi do 2018. godine, a da 2020. Srbija postane punopravni član Unije.

Svedoci smo ne samo da se to nije dogodilo već smo na tom putu usporili, pre svega gledajući broj otvorenih poglavlja ove godine. Bilans je zabrinjavajući, iako su se u javnosti pojavila opravdanja o pomeranju fokusa EU na koronavirus i Bregzit.

Činjenica je da ove godine Srbija nije otvorila nijedno poglavlje. Članstvo u EU je prvi strateški spoljnopolitički prioritet Republike Srbije, još se može čuti u Ministarstvu spoljnih poslova, a EU zvaničnici poručuju da je potreban napredak za bilo kakvo dalje pomeranje ka cilju.

Proteklih meseci političari na vlasti u Srbiji govorili su više o propasti evropske solidarnosti, a isticali su u prvi plan prijateljstvo sa Kinom i Rusijom, sada i sa SAD. Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, ipak, najavljuje da će Srbija nastaviti da sprovodi neophodne reforme.

Pogledajte Istinomer tajmlajn o do sada otvorenim poglavljima tokom pregovora Srbije i EU.

Više o projektu Istinomer Amnezije možete pronaći ovde.