RSE: Informacije o ogradi na granici sa Severnom Makedonijom "strogo poverljive"

Vesti 25. sep. 202016:31 > 16:41
Podeli:
N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije odbilo je da pruži detalje o žičanoj ogradi koju Srbija podiže na granici sa Severnom Makedonijom i navelo da su te informacije strogo poverljive.

Kako se navodi u odgovoru MUP za Radio slobodna Evropa (RSE), procenjeno je da bi „njihovo otkrivanje neovlašćenom licu, njihovom zloupotrebom ili uništavanjem nastala teška šteta po interese Republike Srbije, koja bi mogla imati teške posledice“.

Upit RSE se odnosio na elaborate o zaprečavanju granica Srbije sa Severnom Makedonijom i Bugarskom, kojima se definišu detalji o načinima na koje će Srbija dodatno obezbediti granice, a u šta spada i podizanje žičane ograde na granici sa Severnom Makedonijom. MUP je istakao da je u traženim dokumentima odredjeno „koje će se komunikacije, putevi i područja zaprečiti, odnosno koje su visoko rizične tačke ugroženosti državne granice, po pitanju suzbijanja ilegalnih migracija i drugih oblika prekograničnog kriminala, mogao nastati visok stepen ugroženosti bezbednosti državne granice“, prenosi RSE.

MUP je procenio, dodaje se, da se „u ovom slučaju radi o informacijama takvog karaktera te se iz tog razloga ne mogu učiniti dostupnim javnosti“.

Vlada Srbije je u jeku epidemije koronavirusa, 20. aprila donela Uredbu o dopunama mera u vreme vanrednog stanja u okviru koje i odluku o privremenom izuzeću zemljišta pored granične linije sa Severnom Makedonijom i Bugarskom iz vlasništva privatnih i pravnih lica.

Uredba zbog masovnog ilegalnog prelaska državne granice

Kako se navodi, ta uredba je doneta u sklopu mera protiv širenja epidemije, ali i zbog sprečavanja eventualnog pokušaja masovnog ilegalnog prelaska državne granice. U članu tri Uredbe se nalaže privremeno zauzeće na zemljištu, koje je u svojini pravnih i fizičkih lica, uz graničnu liniju sa Republikom Severnom Makedonijom i Republikom Bugarskom.

Kako se vidi na licu mesta, na granici kod sela Miratovac koje se nalazi u pograničnom području, radovi su i dalje u toku, a radnici postavljaju žičanu konstrukciju. Širina pojasa za privremeno zauzeće, odnosno površina zemljišta utvrdjena je Elaboratom za zaprečavanje državne granice sa Republikom Severnom Makedonijom i Elaboratom za zaprečavanje državne granice sa Republikom Bugarskom, precizirano je u dokumentu koji su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Oba elaborata uradila je pogranična policija, koja je pod ingerencijom MUP. Kao posledica uredbe, kako je RSE ranije pisao, Srbija je već započela podizanje žičane ograde na granici sa Severnom Makedonijom. Kako se vidi na licu mesta, na granici kod sela Miratovac koje se nalazi u pograničnom području, radovi su i dalje u toku, a radnici postavljaju žičanu konstrukciju.