NDMBGD: Povući Sava centar iz prodaje, sačuvati ga za buduće generacije

Vesti 25. sep 202014:54 > 14:59
N1

Inicijativa "Ne davimo Beograd" predložila je da se Centar "Sava" povuče iz prodaje i "sačuva za buduće generacije" tako što će se za njegovo upravljanje primeniti javno-civilno partnerstvo između grada kao vlasnika i udruženja civilnog društva kao zainteresovanih korisnika iz strane građana Beograda.

POVEZANE VESTI

Na taj način, smatra „Ne davimo Beograd“, prostor bi oživeo, stvarao dodatnu vrednost u sadržajima i kulturnoj ponudi, a zajedničkim snagama bi bilo moguće privući strukturalne fondove Evropske unije pomoću kojih bi objekat mogao da se renovira, energetski usavrši i unapredi.

„Jasno je da Beograd zaslužuje jedan ovako reprezentativan objekat, ali je isto tako i jasno da se njegova vrednost ne može meriti samo tržišnim kriterijumima, što i ponavljanje postupka prodaje bez zainteresovanih kupaca, iznova pokazuje“, navodi se u saopštenju.

Centar „Sava“ izgradjen je u periodu od 1976-1979 godine i ima 69.300 kvadratnih metara korisnog i 100.000 kvadratnih metara ukupnog prostora, uključujući koncertnu salu sa 3.672 sedišta, 15 konferencijskih sala, izložbeni prostor, kao i brojne druge objekte.

On godišnje ugosti više od pola miliona posetilaca.

Otvaranje ponuda za prodaju Centra „Sava“ danas nije održano pošto nije bilo ponuđača. Početna cena na ovom nadmetanju za objekat je bila nešto niža od 22 miliona evra.