Avion koji se srušio kod Loznice bio je poslednji Mig-21 u VS, star 34 godine

Vesti 25. sep 202011:23 > 11:29
Zvornik Danas

Avion Mig-21 UM evidencijskog broja 16185, koji se srušio u rejonu Loznice, bio je poslednji avion tog tipa u Vojsci Srbije a u eksploataciji je proveo 34 godine.

U pitanju je ukupno 261. avion tog tipa nabavljen 1986. godine za potrebe Jugoslovenske narodne armije, koji je poslednji remont obavio pre četiri godine.

POVEZANE VESTI

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je agenciji Beta da su potpuno nejasni razlozi zbog čega je taj avion uopšte i vraćen u upotrebu, ali da je u Srbiji nepotrebno stvorena slika da sve mora da se koristi.

„Avion je na remont upućen 2010. godine i na njemu je proveo punih šest godina, što je neobično jer se remont ranije merio mesecima. Onda je vraćen u upotrebu, ali je u maju 2018. godine ponovo prizemljen zbog tehničkih razloga. Vraćen je u stroj 7. maja ove godine“, rekao je Radić.

On je rekao da je korišćenje tog aviona bilo vrlo upitno, tim pre što se Srbija stalno hvali da je remontovala eskadrilu modernijih Migova 29.

„Ali imate ministra odbrane Aleksandra Vulina koji se hvali da mi i dalje koristimo Strele 2M, iako su one potpuno zastarele. Veliki je upliv politike u struku, previše je jaka potreba da se prikaže da smo jaki. Stvorena je riskantna situacija da treba praviti čuda od stare tehnike“, rekao je Radić.

Govoreći o Migu-21 koji se danas srušio, Radić je rekao da je taj avion ne samo jedan od poslednjih aviona tog tipa koji je stigao u Jugoslaviju, već i jedan od poslednjih proizvedenih u bivšem SSSR-u i da je to u pravom smislu te reči oldtajmer, odnosno avion za koji je danas veoma teško nabaviti rezervne delove.

Jugoslavija je za svoju vojsku u periodu od 1962. do 1986. godine nabavila 261 avion tipa Mig-21 u više varijanti.

U svojoj pedesetosmogodišnjoj istoriji upotrebe, Mig-21 na jugoslovenskom i srpskom nebu leteo je u devet različitih verijanti, odnosno u tri razvojne generacije.

Ukupno je nabavljen 41 Mig-21 F-13, 36 aviona PFM verzije, 12 izvidjačkih verzija R, 25 verzije M, šest verzija MF, i 91 avion u najnaprednijoj verziji Bis.

Za potrebe obuke letačkog sastava nabavljeni su i dvosedi prve, druge i treće generacije, odnosno 18 aviona Mig-21 U, sedam Mig-21 US i 25 Mig-21 UM, od kojih se poslednji danas srušio.

Kratko vreme u JRV je korišćeno desetak aviona Mig-21 iračkog vazduhoplovstva, koji su krajem 80-ih godina prošlog veka stigli na remont u Jugoslaviju i koji nikada nisu isporučeni vlasniku zbog ratnih zbivanja u obe zemlje.