Lajčak: Nastavak dijaloga 28. septembra, bez teme Zajednice srpskih opština

Vesti 24. sep 202016:52 > 19:50
Printscreen

Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da će se glavni pregovarači na nivou eksperata sa Kosova i iz Srbije sastati u ponedeljak, 28. septembra, u Briselu kako bi nastavili razgovore o finansijskim potraživanjima i imovini. "Zajednica (srpskih opština) neće biti na dnevnom redu jer jedna strana još nije spremna za diskusiju. Ali, ovo se mora rešiti kao deo sveobuhvatnog sporazuma kako je dogovoreno na sastancima lidera", napisao je Lajčak.

Ranije danas je RSE, pozivajući se na pouzdane izvore u Briselu, objavio da je Lajčak poslao  pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa za 27. i 28. septembar.

Kako je rečeno, na agendi sastanka, kako je pisalo u pozivnici, trebalo je da se nađe i rasprava „o poziciji nevećinskih zajednica na Kosovu, odnosno Zajednici (srpskih opština na Kosovu)“.

POVEZANE VESTI

U istoj pozivnici je pisalo da se lideri pozivaju na novu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou 29. septembra.

Evropski izvori su međutim za RSE upozorili da bez obzira na slanje pozivnica, nastavak dijaloga naredne nedelje ostaje pod znakom pitanja i zavisi od toga da li je kosovska strana spremna da razgovara o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Izvori iz kosovske vlade u Prištini su za RSE potvrdili da je stigao poziv, ali nema potvrde da li će oni otputovati u Brisel na novu rundu, kako ekspertskog tako i političkog dijaloga.

Kako se saznaje iz izvora EU, briselska strana ima problema sa stavom kosovske strane koja sada „ne želi da raspravlja o pitanjima o kojima već postoji saglasnost, što je potvrđeno i na poslednjem susretu Vučić-Hoti“, kada su obojica potvrdila da će na narednim susretima, razgovarati o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je 24. septembra da se u dijalogu sa Srbijom neće razgovarati o Zajednici opština sa srpskom većinom jer je taj sporazum zaključen još 2013. godine.

On nije isključio mogućnost da se naredna runda dijaloga Kosova i Srbije u Briselu 28. septembra ne održi, ukoliko zvanični Beograd nastavi da insistira da se pitanje Zajednice ponovo nađe na dnevnom redu.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ZSO „nezaobilazna tema“, te da će na tome insistirati srpska strana.

Šef beogradske delegacije u pregovorima na nivou stručnjaka Marko Đurić je 17. septembra, nakon poslednjeg sastanka na nivou eksperata uslovio je nastavak dijaloga spremnošću Prištine da počne sa primenom sporazuma o ZSO, koji je postignut 2013. godine, a detalji dogovora su utvrđeni 2015.

Stano nije želeo da otkrije agendu

Upitan da potvrdi da na narednom susretu treba da se raspravlja o ZSO, Peter Stano je objasnio da njegov kabinet ne obelodanjuje pitanja koja su vezana za agendu, niti o sadržaju tekućih rasprava koje se vode u okviru dijaloga „jer one čine deo procesa koji bi trebalo da se vodi za pregovaračkim stolom, a ne u javnom domenu“.