Položeni venci u Mauzoleju na Vidu u čast stradalih srpskih vojnika

Vesti 24. sep 202015:45 > 15:58
Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja

Polaganjem venaca kod spomen kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vido i u "Plavu grobnicu", na grčkom ostvru Krf obeleženo je stradanje srpskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naveo je posle odavanja počasti da je 243.877 srpskih vojnika i civila poginulo, nestalo i umrlo od hladnoće, gladi i iscrpljenosti tokom povlačenja preko Albanije, a da je deo njih sahranjen u „Plavoj grobnici“, delu otvorenog mora između ostrva Krf i Vido.

„Danas obeležavamo godišnjicu Albanske golgote srpske vojske u Prvom svetskom ratu i prisećamo se njenog neposustalog morala, kao i hrabrosti srpske vojske u bitkama na Solunskom frontu, ali i pomoći koja nam je pružena od strane nama prijateljskog grčkog naroda i zemalja Antante na tom slavnom putu i trijumfu nad zajedničkim neprijateljem, 1918. godine“, naveo je Đođjević, a prenelo je Ministarstvo rada.

Ocenio je da se srpska vojska koja se iskrcala na Krf početkom 1916. godine „snagu da istraje u svojoj pravednoj borbi našla u nezi, brizi i saosećajnosti koju su im grčki domaćini nesebično pružili“.

„Zahvaljujući žrtvi i pobedi naših predaka nad zlom militarizma, fašizma, religijske i etničke netrpeljivosti u Prvom i Drugom svetskom ratu, mi danas živimo u svetu u kome ljudske i građanske slobode i međunarodno pravo predstavljaju neosporne temeljne vrednosti“, naveo je ministar.

Prvi srpski vojnici iskrcali su se na Krf u januaru 1916. godine, a do aprila te godine na ostrvo je stiglo oko 150.000 srpskih vojnika koji će posle oporavka i reorganizacije, u septembru 1918. izvršiti proboj Solunskog fronta, a 1. novembra osloboditi Beograd.