Ombudsman: Centar za socijalni rad morao da se angažuje tokom vanrednog stanja

Vesti 24. sep 202015:54 > 15:56
N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić tražio je danas od Centra za socijalni rad u Novom Sadu da obezbedi neodložan i kontinuirani korektivni nadzor, posebno u slučaju sumnje na seksualno zlostavljanje deteta, kao i da postavi jasne prioritete u radu za slučaj vanrednog stanja, vanredne situacije i vanrednih okolnosti.

Pašalić je u saopštenju naveo da je taj centar nevršenjem svojih nadležnosti tokom vanrednog stanja usled pandemije korona virusa, „uskratio pravo na zaštitu od seksualne eksploatacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece čija je porodica bila pod korektivnim nadzorom tog centra“.

Dodaje se da je ombudsman utvrdio postupkom kontrole pravilnosti i zakonitosti rada, da novosadski centar za socijalni rad tokom vanrednog stanja nije sprovodio svoje aktivnosti iako su mu, kako se navodi, problemi porodice iz koje potiču zlostavljana deca poznati od 2016. godine i iako su sumnje na seksualno zlostavljanje starijeg deteta imali pre proglašenja vanrednog stanja.

POVEZANE VESTI

Pašalić je tražio od direktora tog centra da preispita rad zaposlenih koji je trebalo da ih štite i koji od 10. marta do 8. maja ove godine nisu preduzeli nijednu radnju i pored potvrdjene sumnje na seksualno zlostavljanje deteta.

„Zaštitnik građana je utvrdio da je porodica na evidenciji centra od 2016. godine zbog prijave nestanka starijeg deteta, da je 2018. godine mlađe dete zatečeno na plaži bez nadzora odrasle osobe, da su komšije prijavljivale da su deca bez adekvatnog nadzora, da je 2019. godine škola prijavila sumnje na fizičko kažnjavanje deteta i da je iste godine postojala sumnja na seksualno uznemiravanje starijeg deteta koja je potvrđena 2020. godine“, navodi se u saopštenju.

Ombudsman je zaključio da je navođenje vanrednog stanja kao razloga za nepostupanje i nesprovođenje korektivnog nadzora u teškim porodičnim prilikama „neprihvatljivo jer se prava deteta ne mogu i ne smeju ograničavati“.