Optuženi negirali da su ubili Slavka Ćuruviju

Vesti 01. jun 201507:46 > 18:03
Podeli:
Izvor: Tanjug/Marko Đoković

Suđenje za ubistvo novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf" Slavka Ćuruvije, počelo je pred Specijalnim sudom u Beogradu, a optuženi su nakon čitanja optužnice negirali krivicu.

Marković, Radonjić i Romić rekli su da su razumeli optužnicu i da planiraju da iznose odbranu. Oni su se kratko izjasnili o krivici, naglasivši da ne priznaju dela koja im se stavljaju na teret.

Marković: Optužnica zasnovana na insinuacijama

Marković je istakao da ne priznaje navode optužnice jer je, kako smatra, ona zasnovana na pretpostavkama i insinuacijama i njom se ne može doći do istine.

„Nije mi problem da priznam ovo krivično delo jer sam već osuđen na 40 godina, ako će to pomoći Srbiji, ali moram da učestvujem aktivno, jer je ova optužnica napisana da bi se dala istorijska ocena jednoj vlasti“, rekao je Marković.

„Cilj je da budu osuđeni bivši funkcioneri DB. Ta teza se proteže kroz više postupaka. Želi se da se sve loše poveže sa tadašnjom vlasti i da se abolira sve loše što se dešavalo Srbiji“, rekao je Marković.

On je istakao da nema dokaza da je on organizovao ubistvo Čuruvije na način kako je to opisano u optužnici, jer stotine svedoka nema neposredna saznanja o ubistvu, već samo lični stav o tome.

„Jedini neposredni svedok, Branka Prpa, je decidno rekla da lice koje je pucalo na Ćuruviju ne odgovara opisu Miroslava Kuraka, koji je optužen kao neposredni ubica“, rekao je Marković.

On smatra da ne postoji nijedan dokaz da je, kako se to navodi u optužnici, postavio optuženog Milana Radonjića za šefa beogradskog centra DB, da bi realizovao plan ubistva. Takođe je negirao da je prethodno naložio komandantu JSO Miloradu Ulemeku Legiji da njegova jedinica izvrši to ubistvo, a da ga je Ulemek odbio…

Marković smatra da „istinu dugujemo porodici Slavka Ćuruvije“. On je dodao da mu je žao što je Ćuruvijina ćerka Jelena udaljena iz sudnice (jer treba da svedoči), jer nju ne zanima politika, već samo istina.

Advokat porodice: Samo je Milošević mogao da naruči ubistvo

Pravni zastupnik sina i ćerke ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, advokat Slobodan Ružić izjavio je danas da je to ubistvo mogao da naloži jedino bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević.

„Ja sam to i ranije pominjao, ne mislim da je bilo ko drugi mogao da izda nalog državnim službama osim Slobodana Miloševića“, kazao je Ružić novinarima u pauzi suđenja za ubistvo Ćuruvije.

„Vidimo da je on krenuo u kontranapad time što je sve što mu se dogodilo osporio, uključujući i pravosnažne presude. Mi očekujemo da će se do kraja postupka utvrditi sve činjenice i da je sve u optužnici tačno“, rekao je Ružić i dodao da će se u sudskom postupku otkriti i ko su nalogodavci.

Tužilac: Optuženi ubili Ćuruviju iz niskih pobuda

Postupajući tužilac Milenko Mandić, prethodno je naglasio da su optuženi sa umišljajem i iz niskih pobuda ubili Ćuruviju 11. aprila 1999. godine između 16.38 i 16.55 u prolazu zgrade u Svetogorskoj ulici kod broja 35.

„Ubili su Ćuruviju zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, ali i mogućnosti da utiče na javno mnjenje“, naveo je tužilac obrazlažući optužnicu.

Dodao je da su optuženi funkcionisali kao organizovana kriminalna grupa, gde je svako znao svoju ulogu i zadatak. Prema njegovim rečima, Marković je izdao usmene naloge da se Ćuruvija prati bez odluke suda, a potom i ubije po nalogu NN osobe.

Dodao je da je Ćuruviju ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario Branku Prpu u glavu, koja se onesvestila.

Nakon kratkog izjašnjavanja o krivici, Radomir Marković prvi će početi detaljno da iznosi odbranu.

U Specijalnom sudu bio je Nikola Radišić:

VideoPočelo suđenje za ubistvo Ćuruvije

Predloženi svedok i Mirjana Marković

Među predloženim svedocima na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nalaze se Milorad Ulemek Legija, Milorad Bracanović, Franko Simatović, Jovica Stanišić, ali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, saznaje Danas.

Dok je Ulemeka, bivšeg komandanta JSO, koji je na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića, kao i bivše čelnike srpskog DB-a Stanišića, Simatovića, Bracanovića i Branka Crnog, predložilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, Nikolića i Vučića zvaće odbrane optuženih bivšeg načelnika Resora državne bezbednosti Srbije Radomira Markovića, nekadašnjeg prvog čoveka beogradskog RDB-a Milana Radonjića i bivših pripadnika RDB-a Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Tužilac je sastavio dugačku listu svedoka na kojoj se nalaze i pripadnici Zemunskog klana Aleksandar i Miloš Simović, svedoci saradnici – Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić, aktuelni generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, zatim nekadašnji direktor Jugoimport-SDPR – Stevan Nikčević, kao i bivši policijski inspektor Ljubiša Milanović.

Zanimljivo je da se među predloženim svedocima Tužilaštva ne nalazi Mirjana Marković, supruga bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, koja je u javnosti dovođena u vezu sa ovim zločinom. Njeno saslušanje, mada je dobila azil u Rusiji i najverovatnije se neće vraćati u Srbiju, tražio je advokat Rajko Danilović, koji u ovom postupku zastupa Slavkovog brata – nedavno preminulog Jovu Ćuruviju.

„Tražimo najmanje saslušanje Mirjane Marković, ali i da se protiv nje otvori krivični postupak. Protiv nje smo podneli krivičnu prijavu jer smatramo da je naručilac Slavkovog ubistva. Sud je u pripremnom ročištu odlučio da će ona biti saslušana samo ako bude dostupna pravosudnim organima Srbije“, rekao je advokat Rajko Danilović za Danas.

On ističe da je tokom istrage utvrđeno da je Markovićeva inicirala objavljivanje teksta „Ćuruvija dočekao bombe“ u Politici ekspres i da je kao predsednica JUL-a zahtevala da se vlasnik Dnevnog telegrafa pozove na odgovornost. Takođe, Danilović navodi i da sud tokom pripremnog ročišta nije prihvatio predlog odbrane optuženih da se kao svedoci saslušaju predsednik i premijer Srbije – Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

„To njih ne sprečava da taj predlog ponove“, objašnjava Danilović.

Odbrana optuženih tražila i Svetlanu Ražnatović

Sa druge strane, odbrana optuženih je osim Nikolića i Vučića, više puta tražila da bude saslušana i folk-pevačica Svetlana Ceca Ražnatović, pošto je navodno bila prisutna kada je Milorad Ulemek Legija, prema svedočenjima braće Aleksandra i Miloša Simovića, pokazao Milošu Simoviću sada optuženog Kuraka, rekavši da je on ubio Ćuruviju. Odbrana je tražila izdvajanje Ulemekovog iskaza, ali i njegovo saslušanje pred sudom.

Ključno svedočenje u ovom slučaju dao je baš Milorad Ulemek Legija. On je Tužilaštvu ispričao da je krajem marta 1999. godine odbio predlog tadašnjeg načelnika DB-a Srbije Radomira Markovića da ubije Ćuruviju sa „pripadnicima svoje jedinice“. 

Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

Šta piše u optužnici?

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal optuženi se terete da su „iz niskih pobuda“ ubili novinara i vlasnika listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine, odnosno da su izvršili krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 30 do 40 godina zatvora. Marković se tereti da je to delo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci. 

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa. Sa Ćuruvijom je u vreme ubistva bila njegova nevenčana supruga Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lake telesne povrede pošto su je napadači onesvestitli udarcem u glavu.

U vreme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. godine, osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku je ponovljeno suđenje.