Đukanović: Ne postoji suštinski zaokret spoljne politike Srbije prema Zapadu

Vesti 24. sep 202011:21 > 11:36
N1

Predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović rekao je da, bez obzira na nedavni sastanak u Vašingtonu i posetu američke delegacije Beogradu, ne postoji suštinski zaokret spoljne politike Srbije prema zapadu.

Đukanović je kazao da je Srbija jedna od retkih država koja nema strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, a pritom ima sa brojnim azijskim državama, sa Rusijom, Kinom, pa i sa pojedinim evropskim državama, poput Italije i Francuske.

„Teško je reći da se taj kurs sada menja, on je takav u kontinuitetu već dve decenije. On nije suštinski promenjen i zamenjen ni 2000. godine kad je bila prilika, a kako vreme prolazi sve smo manje u mogućnosti da se napravi suštinski radikalni zaokret prema zapadu. Ovo je samo jedno blago okretanje ka zapadu, ali ne i suštinski zaokret spoljne politike Srbije“, rekao je profesor.

Dodao je da Srbija sa SAD ima i otvorene teme, kao što su ubistvo braće Bitići neposredno nakon intrevencije NATO i nerešeno pitanje procesuiranja ljudi koji su spalili ambasadu SAD u februaru 2008.

Na pitanje šta su glavni interesi SAD na Balkanu, Đukanović je kazao da su SAD geopolitički konstruisale zapadni Balkan.

„To je proizvod ne samo raspada bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, nego i interesovanja SAD da svoje interese plasiraju na Balkanu. Protekle decenije Amerika je na neki način bila isključena sa zapadnog Balkana, ali je sasvim evidentno da sada želi da se postepeno vrati i dovrši neke nedovršene procese“, ocenio je.

Prema njegovim rečima, prioritet SAD je stabilnost regiona, i pre svega proširenja NATO kada su u pitanju Bosna i Hercegovina i Kosovo, i jačanje odnosa između Beograda i Prištine.

Na pitanje da li je vlast u Srbiji sve karte, kada je u pitanju spoljna politika stavila na Donalda Trampa, Đukanović kaže da u američkoj spoljnoj politici postoji elementarni kontinuitet spoljno političkih nastojanja i odnosa prema regionu.

„Tako da i ukoliko dođe do promene u SAD, i Bajden bude naredni američki predsednik, možda će se samo malo pristup izmeniti, ali suština nastojanja SAD prema regionu se neće promeniti. U tom smislu ne postoji suštinska razlika kada je u pitanju percipiranje zapadnog Balkana od strane Vašingtona, ma ko tamo bio predsednik“, objasnio je predsednik Centra za spoljnu politiku.

Na pitanje da li će biti potisnut uticaj Rusije na Balkanu, Đukanović kaže da je interes SAD da se potisne uticaj i Rusije i Kine.

„Ova inicijativa sa kojom smo sada suočeni: dolazak međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC, i proces ekonomske normalizacije koji je otpočeo 4. septembra u Vašingtonu, su pokušaji da se upravo ti drugi akteri stave u drugi plan i da se ponovo ojača uticaj SAD“, rekao je profesor.

Na pitanje kako će Rusija reagovati na veće i snažnije prisustvo SAD u Srbiji, Đukanović navodi da Rusija svakako nije zainteresovana da dođe do snaženja američkog uticaja i prisustva na zapadnom Balkanu.

„Videli smo da je Rusija pokušala u više navrta da spreči ulazak Crne Gore i Severne Makedonije u NATO, tako da će njoj eventualno približavanje Beograda Vašingtonu svakako biti nešto što ona neće podržavati. Takođe, sasvim je evidentno da će i naredni koraci kada je u pitanju približavanje Bosne i Hercegovine članstvu u NATO biti nešto što će izazvati reakcije i u zvaničnoj Moskvi“, kazao je on.

Đukanović kaže da se ne može očekivati značajnije zahlađenje odnosa između Beograda i Moskve.

„S obzirom na to da je Beograd ostao jedini kanal za zapadno-balkansku politiku Ruske federacije, mislim da će Rusija probati da to zahlađenje ne bude tako jednostrano i toliko jako i uočljivo u samom startu. Dakle, danas pored Srbije i entiteta Republike Srpske ona zapravo nema neki jasan kanal uticaja na zapadno-balkanska dešavanja“, rekao je Đukanović.

Na pitanje da li će učvršćivanje odnosa između Beograda i Vašingtona, uticati i na jačanje vladavine prave i demokratskih sloboda u Srbiji, Đukanović kaže da su to principi na kojima SAD i njihova spoljna politika insistira kada je u pitanju odnos prema pojedinim državama.

„U svakom slučaju će se to odraziti na neku vrstu težnje SAD da upravo dođe do napretka u oblasti vladavine prava, ljudskih prava, borbe protiv korupcije… To su principi koje promovišu SAD duži niz decenija kada je u pitanju zapadni Balkan, pa i Srbija“, rekao je profesor Đukanović.