Nastavnice tvrde da su otpuštene zbog SNS-a, direktor kaže da "mirno spava"

Vesti 23. sep 202016:57 > 20:10
Izvor: N1

Vesna Kovačević, bivša učiteljica "Prve osnovne škole kralja Petra Drugog" u Užicu, i Biljana Crnić, nastavnica srpskog jezika i književnosti u toj školi, ostale su bez posla jer, kako su navele, nisu članice vladajuće stranke. U razgovoru za N1, Kovačević i Crnić kažu da je njihov slučaj "primer pritisaka i političkog mobinga kojima su izloženi zaposleni u javnim sektoru od strane SNS".

Vesni Kovačević posle 22 godine rada na određeno vreme u prosveti od kojih je 18 godina radila u „Prvoj osnovnoj školi kralja Petra Drugog“, direktor nije produžio ugovor, rekavši joj da je napravila tešku povredu radne obaveze.

Ona je istakla da je otkaz dobila bez obrazloženja.

„Smetala sam nekim kolegama koji su već bili učlanjeni u vladajuću stranku i hteli su da se zaposle za stalno. A imali su mnogo manje radnog staža od mene. Jedini način da zadržim posao je bio da se učlanim u stranku. Ja to nisam mogla“, kaže Kovačević.

Biljana Crnić je radila pet godina na određeno vreme i bez posla je ostala zbog toga što se, kako je rekla, „solidarisala sa Vesnom Kovačević“.

„Uništiti joj život i ne reagovati na tako nešto, moje biće to prosto nije moglo da podnese“, rekla nam je u suzama Biljana Crnić.

Crnić je na sednici nastavničkog veća zahtevala od direktora da sprovede disciplinski postupak.

„Taj moj nastup je direktor smatrao skandaloznim. Na kraju mi je otvoreno i rekao da njemu nije u interes da me drži u školi. Tu njegovu sintagmu neću nikada zaboraviti. Čovek je od reči do reči izgovorio da njemu nije u interesu da me drži u školi“, kaže Crnić.

Direktor škole Danijel Radević nije želeo pred kameru, ali nam je u telefonskom razgovoru rekao da sve sprovedeno po zakonu, da su im istekli ugovori, da je iskoristio svoje diskreciono pravo, a Kovačević i Crnić optužio da „guraju“ političku priču.

Radević kaže da je Kovačević napravila težak propust, jer je bila 15 dana na moru a da nije pitala bivšeg ni sadašnjeg direktora za odsustvo. Kaže i da je Crnić stala u njenu odbranu, davajući joj alibi. Naglasio je da njih dve više nisu zaposlene, jer su im istekli ugovori, a da je komisija izabrala kandidate.

Na naše pitanje, da li ima bilo kakvu moralnu odgovornost, jer su bez posla ostale dogogodišnje nastavnice, Radević nam je rekao da „mirno spava i da takvi ljudi kao što su njih dve i ne treba da rade u školi“.