U trećem upisnom roku na Beogradskom univerzitetu prijavilo se 92 kandidata

Vesti 23. sep 202016:21 > 16:24
N1

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Petar Bulat izjavio je da se u trećem upisnom roku na Beogradskom univerzitetu prijavilo 92 kandidata, koji su konkurisali na 147 programa, a bilo je ukupno 2.444 slobodnih mesta - 992 budžetska i 1.452 samofinasirajuća.

On je, na sednici Senata Univerziteta u Beogradu, ocenio da je treći upisni rok bio „relativno uspešan“.

Bulat je rekao da će, ukoliko se svih 92 kandidata upiše na fakultete, biti dostignut prošlogodišnji broj studenata.

On je istakao da se broj upisanih studenata poslednje tri godine ustalio i dodao da se svake godine upiše oko 12.000 akademaca.

Bulat je rekao da je 2018. i 2019. godine bio sličan broj studenata i ocenio da su uspeli da zaustave trend opadanja broja akademaca.

Podsetio je da je treći upisni rok počeo 21.septembra prijavom kandidata, 22. septembra su bili prijemni ispiti, a rezultati bi trebalo da budu istaknuti danas na fakultetima.

Bulat je rekao da je u trećem upisnom roku najviše slobodnih budžetskih mesta bilo na Poljoprivrednom fakultetu, Rudarsko-geološkom i Tehničkom fakultetu u Boru, koji pripada Univerzitetu u Beogradu, a najviše slobodnih samofinansirajućih mesta bilo je na Ekonomskom i Filološkom fakultetu.

Prema njegovim rečima, ove godine je bilo malo više slobodnih mesta na budžetu nego prošle godine, ali je u pitanju mala razlika.

Senat Univerziteta u Beogradu izabrao je u zvanje redovnog profesora dr Jelenu Miočinović i Milana Stevića sa Poljoprivrednog fakulteta i dr Vladana Ivetića sa Šumarskog fakulteta.