Vulin i general Mojsilović obišli pripreme za vojnu vežbu na Pešteru

Vesti 23. sep 202015:10 > 15:23
Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović obišli su pripadnike Ratnog vazduhoplovstva, koji u rejonu poligona "Pasuljanske livade" obavljaju bojeva gađanja u okviru prireme za združenu vežbu "Sadejstvo 2020", koja će biti održana na Pešteru u oktobru.

Kako se navodi u saopštenju, Vulin je rekao da su piloti Migova 29 prvi put posle 20 godina dejstvovali raketama vazduh-zemlja i da „posle više decenija vojni piloti imaju priliku da sprovedu bojevo gađanje“.

Vulin je rekao da će na vežbi na Pešteru Vojska Srbije prikazati sve ono ono čime raspolaže i da će pokazati svoju obučenost.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić dodao je da su izvedena bojeva dejstva avionima MiG-29, G-4 i Orao po ciljevima na zemlji.

Ministarstvo odbrane
Ministarstvo odbrane
Ministarstvo odbrane
Ministarstvo odbrane
Ministarstvo odbrane

„Avioni MiG-29 dejstvovali su raketama S-8, prvi put na ovom poligonu. Ranije se nisu uvežbavali ti manevri. Takođe, avion G-4 učestvovao je sa osposobljenim posadama u dejstvu raketama S-5, po zemaljskim ciljevima, a avion Orao dejstvovao je sa bombama od 250 kg. Potvrdili smo da je avijacija spremna za sledeću fazu uvežbavanja, koja će početi iduće nedelje u sklopu završnih priprema za vežbu Sadejstvo 2020“, rekao je Krnjajić.

On je dodao da su bojeva gađanja izvedena vrlo uspešno, sa odličnim rezultatima.