Ministar Vukosavljević nastavio oštru razmenu optužbi i uvreda sa Ajom Jung

Kultura 22. sep 202014:21 > 14:24
Podeli:
Izvor: N1

Ministar kulture Vladan Vukosavljević nastavio je javnu polemuku sa direktorkom Beogradskog festivala igre "BFI" Ajom Jung. Vukosavljević je u saopštenju pod naslovom "Crno srce gnevne krtolice", naveo da je prinuđen da javno odgovori "lažnoj balerini" na "laži i besmislice" koje je iznela na njegov račun u izjavi za tabloid "Kurir".

„Teško mi je da procenim o kakvoj se kod nje psihološkoj opsednutosti mojom malenkošću radi, ali verujem da postoje stručnjaci koji s tim u vezi mogu donekle da joj pomognu. Siguran sam da ničim nisam doprineo da u njoj pobuđujem česte javne ispade koji zbog lavine konfabulacija, bestidnih laži, prizemnih uvreda i jeftinih kleveta ostavljaju prostor za sumnju i bojazan da se možda radi i o nekoj vrsti psihičkog posustajanja. Nadam se da to ipak nije u pitanju i da je nesrećna Aja Jung ipak i dalje samo rob svoje gramzivosti i bolesnih finansijskih ambicija“, naveo je Vukosavljević u pisanoj izjavi objavljenoj na sajtu Ministarstva.

POVEZANE VESTI

Tvrdi da ga Jung već godinama, još iz vremena kada je obavljao dužnost gradskog sekretara za kulturu,“proganja zahtevima“ da joj, mimo pravila konkursa i mimo reda i zakona, unapred obeća ili obezbedi „na uštrb drugih, neverovatne iznose za njen privatni menadžerski poduhvat, međunarodni festival savremenog plesa“.

„Kada je počela da shvata da sa mnom ne može biti nikakvih nezakonitih dogovora s tim u vezi, počela je sa svojim žalosnim poslom klevetanja i sipanja besmislica na moj račun. I do danas nije prestala. Ako je ni tradicija navodnih pet generacija života u Beogradu nije naučila građanskoj pristojnosti i uzdržavanju od laganja i klevetanja, onda se postavlja pitanje da li je naša prestonica vremenom izgubila svoja blagotvorna vaspitna dejstva ili prosto Jungova nema kapacitet da ih usvoji“, nastavio je ministar u oštrom tonu.

Naveo je da Jung na različite načine dobija novac od ministarstava kulture i turizma, Skupštine grada Beograda, Pokrajinske vlade, grada Novog Sada i drugih budžetskih izvora i javnih preduzeća, kao i da „pritiska ustanove kulture i kongresne centre da joj besplatno ili po privilegovanim cenama ustupaju svoje prostore za festivalske nastupe“ i da se „u svim tim rabotama često poziva na, uglavnom izmišljenu ili preuveličanu podršku visokih državnih funkcionera“.

„Ako tome dodamo da od mnogih međunarodnih kulturnih centara u Beogradu takođe dobija izdašnu finansijsku podršku za gostovanja plesnih trupa iz njihovih zemalja, čime oni afirmišu kulturu svojih država, što i jeste jedan od bitnih ciljeva njihovih misija u Srbiji i sasvim je razumljiv, onda polako počinje svima da biva jasno kako i koliko novca godišnje zarađuje Aja Jung od građana ove zemlje i koliko drugih kulturnih poslenika ne dobija finansijsku pomoć zahvaljujući njenim dovijanjima i postupcima različitih stepena moralne prihvatljivosti, da se zaustavim na tome. Ilustracije radi, samo od Ministarstva kulture i informisanja u poslednjih pet godina dobila je oko pola miliona evra i na taj iznos gledala je sa prezirom“, istakao je Vukosavljević.

Pozvao je Aju Jung da obavesti javnost koliki godišnji profit ostvaruje, i da li su i koliko u pravu oni koji tvrde da se radi o astronomskim iznosima za naše uslove.

„Takođe, moraće da objasni kako je bez javne nabavke od Muzeja savremene umetnosti dobila milione za dovođenje jedne strane trupe na otvaranje muzeja i od koga je još, pošto od Ministarstva kulture i informisanja svakako nije, osim od svog koloritnog drugara Nakarade, tadašnjeg v.d. direktora, za tu rabotu imala podršku. Dosije Jung biće zanimljivo štivo mnogim istraživačima naših parakulturnih fenomena. Možda i još ponekome, ostaje da se vidi“, poručio je ministar.

Vukosavljević se osvrnuo i na to što je direktorka BFI zakonski promenila ime, navodeći da joj „takav dopušteni luping ipak ne daje za pravo da od drugih očekuje da se zbog njene finansijske pohlepe sutra postide svog imena i požele da iskoriste zakonsku mogućnost i promene ga“.

Dodao je i da je srećni brak „notornog tabloida ‘Kurir'“ i Aje Jung, novi dokaz da se „sličnosti na dirljiv način privlače“.

„Stavovima i rečnikom Jungova je samu sebe predložila za novu rijaliti zvezdu, a ‘Kurir’ samo potvrđuje svoju godinama sticanu reputaciju jeftine difamatorske platforme za iznajmljivanje. I za sami kraj, fijasko još jedne laži neostvarenog tragikomičnog labuda slepljenih krila. U službenom autu koji koristim, nema niti je bilo ičega što se, čak i u mašti može nazvati frižiderom“, naveo je Vukovavljević.

Aja Jung je prethodno za „Kurir“ izjavila da će ministra Vukosavljevića pamtiti jedino po tome što je „ugradio frižider u službeni auto“.