Šešelj na slobodi – "trn u oku" Vladi Srbije

Vesti 29. maj 201519:00 > 19:12
Podeli:
Izvor: Tanjug/Nemanja Jovanović

Umesto u Hagu, Vojislav Šešelj je još na slobodi. To bi moglo da stvori probleme Vladi Srbije - ukoliko se bude protivila izvršenju naloga Haškog suda, kaže vršilac dužnosti portparola Tribunala Nenad Golčevski. Iz Vlade za sada nema reakcije - a koje su to konkretne posledice?

Trn u oku – to je Vladi Srbije Vojislav Šešelj na privremenoj slobodi. U Haškom tribunalu ne žele otvoreno da govore o posledicama i pritiscima, napominjući da je do sada saradnja bila korektna.

„Poslednje informacije, odnosno poslednji javni dokument koji imamo u procesu oodlučivanja je podnesak Tužilaštva u kojem se zahteva da Žalbeno veće naloži Pretresnom veću da donese odluku o ukidanju privremenene slobode za Vojislava Šešelja. Na Žalbenom se odluku o tome, a po podnesku Tužilaštva“, kaže portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski.

Sve ovo značli da se i u Hagu formalno čeka. To umanjuje potencijalne posledice.

„Ne znam zbog čega bi bilo nekakvih pritisaka. Ovo je prosto jedna pravna procedura koja se mora ispoštovati. Za sada nema razloga da se bilo kakve mere ili upozorenja upućuju ka Srbiji“, smatra advokat Boban Zečević.

Međutim, na snazi je političko upozorenje – šta god Vlada uradila – može biti loše po Srbiju. Slučaj Šešelj se verovatno neće naći u izveštaju Serža Bramerca, koji će biti objavljen u junu, ali može biti u nekon narednom, ukoliko bude problema.

„Bramerc može da kaže da on ne vidi kooperativnost, dovoljnu kooperativnost Vlade na ovom slučaju, a očekivali su da ona to uradi. Ali misim da, kada bi merili po važnosti efekte, onda je ovaj prvi – rast desnice – uporedivo na prvom mestu i to je ubedljivo najnegativniji efekat“, kaže komentator „Politike“ Boško Jakšić.

Pogledajte prilog Jovane Štetin.