Tribunal: Biće posledica ako se Vlada bude protivila nalogu

Vesti 29. maj 201509:10 > 09:13
N1/agencije

Ako se Vlada Srbije bude protivila izvršenju naloga Haškog suda to može imati posledice po Srbiju, o čemu će odlučivati Savet bezbednosti UN, kaže vršilac dužnosti portparola Haškog tribunala Nenad Golčevski.

S obzirom na to da dopis Žalbenog veća u kojem se traži hapšenje Vojislava Šešelja još nije javni dokument, on najverovatnije neće biti uzet u obzir u šestomesečnim izveštajima koji Savetu bezbednosti UN početkom juna podnose predsednik Haškog tribunala Teodor Meron i glavni tužilac Serž Bramerc, o saradnji Srbije sa Tribunalom.

Golčevski naglašava da su sve odluke suda podjednako obavezujuće za sve države, pa tako i za Srbiju, te da se ne može proizvoljno i bez posledica odlučivati po kojim će se nalozima postupati, a po kojim ne.

On negira da u vezi Šešelja postoji neslaganje unutar samog Tribunala, između Pretresnog i Žalbenog veća.

Žalbeno veće je izdalo nalog Pretresnom veću da opozove odluku o privremenom puštanju Vojislava Šešelja na slobodu. Pretresno se oglasilo tražeći dodatne informacije o njegovom zdravstvenom stanju. Onda je nastupilo zatišje, ali Žalbeno nije reagovalo nikakvim dokumentom ili odlukom koja se odnosi na Pretresno veće, naglasio je Golčevski.

On dodaje da je Tužilaštvo podnelo zahtev Žalbenom veću da vremenski ograniči reagovanje Pretresnog veća, „ali ono to dosad nije učinilo“.

Taj podnesak Tužilaštva je još pred Žalbenim većem, istakao je Golčevski, dodajući da je stav Tužilaštva u ovom slučaju jasan, a to je hitan opoziv odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, odnosno njegov povratak u Haški tribunal.

Srbija nije dobila nalog Tribunala

Saša Obradović, koji u ovom procesu zastupa Vladu Srbije, naglasio je da lider radikala ne može biti uhapšen niti isporučen Hagu bez naloga Tribunala, koji Srbiji nije dostavljen.

Prema njegovim rečima, dostavljena odluka Žalbenog veća nije isto što i nalog za hapšenje.