Pohvale iz EU: Vučić i Rama pokazali odgovornost

Vesti 28. maj 201514:54 > 15:00
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina

U Briselu su pozdravili posetu premijera Srbije Aleksandra Vučića Tirani, uz ohrabrenje Srbiji i Albaniji da nastave da razvijaju regionalnu saradnju.

„Pozdravljamo Vučićevu uzvratnu posetu Tirani i smatramo da je to pozitivan korak ka jačanju regionalne saradnje i razvijanju dobrosusedskih odnosa“, rekla je u Briselu Maja Kocijančič, portparolka komesara za susedske odnose i pregovore o proširenju Johanesa Hana.

Ona je pozvala Srbiju i Albaniju da nastave da se angažuju na izgradnji mira, stabilnosti i prosperiteta na zapadnom Balkanu.

„To je očigledno značajno i u kontekstu napretka Srbije i Albanije u usvajanju evropskih vrednosti i standarda“, istakla je ona.

Komesar Han je na Tviteru uputio čestitke Vučiću i albanskom premijeru Ediju Rami i pozdravio njihov konstruktivan odnos u rešavanju problema u regionu. Vučić se u međuvremenu zahvalio Hanu i dodao da su on i Rama odgovorno pristupili nečemu što će svima doneti prosperitet.

Posetu srpskog premijera Tirani pozdravili su i šefovi diplomatija Austrije i Slovačke, Sebastijan Kurc i Miroslav Lajčak, takođe preko Tvitera.

„Ovo je pozitivan doprinos izgradnji međusobnog poverenja“, napisao je Lajčak, dok je Kurc kazao da je reč o „istorijskoj poseti koja je važna za poboljšanje bilateralnih odnosa i regionalne saradnje“.

I poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon takođe je napisala da je poseta premijera Srbije došla u pravo vreme.

„Srećna sam da vidim kada se zapadnobalkanski lideri slažu oko zajedničkih ciljeva i infrastrukturnih projekata. Dobar tajming posete“, napisala je Fajon.