Neizvesna budućnost civilne zaštite na Kosovu

Vesti 28. maj 201514:09 > 22:36
N1

Budućnost jedinica civilne zaštite u opštinama na severu Kosova i dalje je neizvesna jer postoje različita tumačenja načina na koji će one biti integrisane u kosovske institucije, a ishod tog procesa u velikoj meri zavisiće od političke volje Beograda i Prištine, rečeno je na skupu posvećenom bezbednosnim aspektima primene Briselskog sporazuma.

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Isidora Stakić rekla je da je sporno to što Beograd i Prišina imaju suprotstavljenu percepciju o civilnoj zaštiti jer Priština, kako navodi, tvrdi da je to paramilitarna jedinica, a Beograd da je civilna, a ne bezbednosna struktura.

Ona je rekla da je sporazumom o integraciji civilne zaštite u kosovske institucije postignut je 28. marta, posle više od godinu dana pregovora, navodeći da je Srbija podnela listu od 751 pripadnika civilne zaštite, a da je sporazumom dogovoreno da njih 483 bude integrisano u različite kosovske institucije.

„Ostaje 218 pripadnika civilne zaštite čija je sudbina neizvesna“, rekla je Stakić, navodeći da je predviđeno da se na 483 pripadnika civilne zaštite koji će biti integrisani, doda još 50 pripadnika civilne zaštite koji neće imati stalno zaposlenje, ali koji će se finansirati iz fonda za nepredviđene situacije.

Kad je reč o integraciji bivših pripadnika MUP-a u kosovsku policijsku službu, predstavnik radnika policijske uprave Kosovska Mitrovica Rajko Šekularac rekao je da je taj proces uglavnom bio neuspešan i urađen delimično, jer prištinske institucije nisu poštovale taj proces, navodeći da određeni broj bivših pripadnika MUP-a na severu KiM nije integrisan.

Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku rekla je da je od 337 bivših pripadnika MUP-a Srbije na kraju integrisano 287, a da je dobar deo njih ostao van institucija – neki su odustali od integracije, a neki su odbijeni iz bezbednosnih razloga. 

Konferenciju za medije pratila je Jelena Zorić: