Rašković Ivić: Nismo opozicija ako smo uz Beograd na vodi

Vesti 28. maj 201508:58 > 09:05
Podeli:
Izvor: N1

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić za N1 kaže da ta stranka ne može da bude prava opozicija ako učestvuje u državnom projektu “Beograd na vodi”, i navodi da će odluku o tome da li će DSS ostati deo vlasti u Beogradu doneti stranački organi.

Gostujući u Novom danu televizije N1, predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić rekla je da je već iznela svoj stav o tome da stranka treba da napusti vlast u Beogradu, ali da će konačnu odluku o tome doneti stranački organi – prvo Beogradski odbor, a zatim i Predsedništvo DSS-a.

Razlog za to je, kako kaže, projekat “Beograd na vodi”. Pored toga što se stručna javnost izjasnila protiv tog projekta, i što je on, prema njenoj oceni, potpuni ekonomski promašaj, prepreka za dalje učešće DSS-a u gradskoj vlasti je to što je Narodna skupština donela leks specijalis o “Beogradu na vodi”.

“Kada vi potegnete Narodnu skupštinu koja donese jedan neustavan zakon, ali i da je najbolji, čim imate Narodnu skupštinu to nije lokalni, već državni projekat, onda vi posredno učestvujete u državnoj vlasti. Ako učestvujete u sprovođenju strateškog državnog projekta, ko će vam verovati da ste opoziciona stranka”, pita se predsednica DSS-a.

Sanda Rašković Ivić kaže da niko ne brani saradnju sa SNS-om na loklanom nivou kada je reč o rešavanju loklanih komunalnih pitanja, ali da kao opoziciona stranka SNS ne sme da učestvuje u državnim projektim sa naprednjacima.

Predsednica DSS-a pozvala je Andreju Mladenovića da podnese ostavku na mesto predsednika Izvršnog odbora stranke nakon što je Glavni odbor usvojio njen izveštaj o radu, i kaže da je sada na Mladenović da krene sa “nekim konstruktivnim i moralnim gestima”. “Ja sam ponudila svoju ostavku ukoliko moja politika ne bude podržana”, podseća Sanda Rašković Ivić.

“Prepoznaju nas kao autentičnu opoziciju”

Komentarišui istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju rast podrške DSS-u, Sanda Rašković Ivić kaže da je podrška stranci rasla i ranije, ali da su se sada konačno probili do mejstrim medija, “verovatno zbog Vučićevog odlaska u Ameriku da se pokaže Bajdenu – ako ste strogi, porašće ovi sa desne strane, pa ćete videti šta će biti”.

Ona smatra da su gađani u savezu DSS-a i Dveri prepoznali autentičnu opozicionu politiku, koja ne vodi računa samo o kadrovskim rešenjima – odnosno ne vodi istu politiku, samo sa drugim ljudima, kao što to, prema njenoj oceni, čine DS i SNS – već nudi drugačiju politiku, i ekonomsku i državotvornu.

Sanda Rašković Ivić kaže da se DSS u političkom smislu ne razlikuje u odnosu na period kada je na čeku te stranke bio Vojislav Koštunica, da je to i dalje stranka desnog centra, evroskeptična i protiv ulaska u NATO.

“Jedino se razlikujemo u konceptu ekonomije i ukrupnjavanja desnice”, objašnjava predsednica DSS-a i podseća da je ta stranka uspostavila saradnja sa Dverima, intelektualcima i drugim organizacijama kako bi se formiralo evroskeptični blok. Istraživanja pokazuju da se trenutno 38 odsto građama protivi ulasku u EU, a da 20 odsto ne zna odgovor. Rešković Ivić kaže da kada se ima u vidu “svakodnevno pranje mozga sa EU”, onda su i oni više protiv nego za.

Predsednica DSS-a kritikovala je i posetu premijera Aleksandra Vučića Tirani, ocenjujući da je reč o još jednom “poniženju za Srbiju”, i da do toga nije smelo da dođe nakon prošlogodišnjeg Raminog “dvodnevnog velikoalbanskog divljanja po Srbiji”.