Napadači na Borka Stefanovića osuđeni na višegodišnje kazne zatvora

Vesti 21. sep 202013:45 > 14:24
N1/Privatna arhiva

Sudsko veće Višeg suda u Kruševcu osudio je Miloša Šaponjića na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora, a Marka Živkovića i Danijela Gmijovića na tri i po godine zatvora zbog napada na potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića 2018. godine.

Šaponjić je osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora za nasilničko ponašanje, nanošenje teških telesnih povreda i napad na službeno lice, odnosno policajca Dejana Palibrka, dok su na po tri i po godine zatvora osuđeni su Živković i  Gmijović.

Sudija Dragan Zdravković ocenio je, u izricanju presude, da je tužilac dokazao da su trojica okrivljenih rukama i nogama napali učesnike skupa i da su im naneli teške telesne povrede, kao i službenom licu koje je bilo na dužnosti.

POVEZANE VESTI

Sudija je optuženima pri izricanju presude rekao da su imali i neku vrstu benefita, s obzirom na to da je  zakon u međuvremenu dorađen, te da se incident dogodio nešto kasnije, bili bi osuđeni na mnogo duže zatvorske kazne.

„Po novom krivičnom zakonu, koji je stupio na snagu 1. decembra 2019. godine, za pomenuta dela predviđene su znatno veće kazne“, dodao je Zdravković uz napomenu da izrečene presude imaju „represivno ali i preventivno dejstvo“.

Podsetimo, Šaponjić, Živković i Gmijović su 23. novembra 2018 godine, napali Borka Stefanovića, Bobana Jovanovića iz Kruševca i policajca Dejana Palibrka, ispred MZ Rasadnik u Kruševcu.

Palibrk je na licu mesta prepoznao Gmijovića i Živkovića, a i sam je zadobio lakšu telesnu povredu, kada je sprečio Šaponjića da udari Stefanovića koji se nalazio na zemlji.

Boban Jovanović jedini je prisustvovao izricanju presude, i nije bilo nikog drugog od okrivljenih ili oštećenih. Novinarima ispred suda je rekao da je danas završen samo prvi krug, i da nije zadovoljan presudom, jer smatra da je napad u Kruševcu bio pokušaj ubistva Borka Stefanovića, a ne nasilničko ponašanje.

„Nismo zadovoljni izrečenom presudom jer smatramo da je ovo bio pokušaj ubistva Borka Stefanovića i mene. Kazne su zapanjujuće male, pogotovo jer je napadnuto i službeno lice. Ovakvom presudom šalje se poruka da mogu da šetaju mojim gradom, našim gradom i nekažnjeni vrše krivična dela“, kazao je Jovanović.

Sva trojica napadača su i ranije osuđivani, a jedan od optuženih Gmijović, kako su pisali mediji, bio je saradnik kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše, koji je ubijen krajem septembra 2014.

Napad na Stefanovića u Kruševcu pokrenuo je proteste „Stop krvavim košuljama“ koji su prerasli u višemesečne građanske proteste širom Srbije pod sloganom „Jedan od pet miliona“.